Fiets-o-strade verbindt Essen met Mechelen

MECHELEN - Er komt een snelle fietssnelweg - een fiets-o-strade zeg maar - tussen het Antwerpse Essen en Mechelen. Het vijftig kilometer lange fietspad komt naast de spoorweg en fietsers zullen zo goed als geen kruispunten en verkeerslichten tegenkomen. Zo raken ze bijvoorbeeld in een klein uurtje van het Antwerpse Centraal Station naar Mechelen. De provincie investeert 16 miljoen euro in het project.

Tussen Berchem en Kontich is al een stukje van het traject gerealiseerd. 'Een groot succes. Juist voor de schooluren rijden daar al drommen fietsers, nog net geen files', zegt Chris Brouwers, diensthoofd mobiliteit van de provincie Antwerpen. Binnen vier jaar moet de fietssnelweg klaar zijn.

De plannen passen in de uitbouw van het zogenaamde Bovenlokaal Functioneel Fietswnetwerk (BFF) van Antwerpen, dat gericht is op school en woon-werkverkeer. Later komen er nog andere snelle fietsverbindingen, onder meer naast het Albertkanaal.

De fiets-o-strade is een primeur voor Vlaanderen. 'Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen hebben ook plannen, maar niet op deze schaal', besluit Brouwers. (krg)

Corrigeer

NIEUWS