Bouwaanvraag voor zes wooneenheden

Verzet tegen sloping pachthof

MEERBEEK - Een projectontwikkelaar wil het achttiende-eeuwse pachthof Ulens aan de Dorpsstraat in Meerbeek afbreken. Het historische gebouw moet plaats ruimen voor appartementen. Historicus Henri Vannoppen van het Kortenbergse Erfgoedhuis en tevens burgemeester, ziet het pand liefst bewaard.

Ontwikkelaar HM Projects uit Wemmel diende een stedenbouwkundige aanvraag in bij de gemeente Kortenberg. De firma wil het bestaande gebouw aan de Dorpsstraat 195 afbreken en er een appartementsgebouw zetten. Dat biedt plaats aan drie appartementen en drie duplexwoningen. Onder het nieuwe gebouw komt er een parkeergarage. Tot 10 februari loopt er een openbaar onderzoek en kan er eventueel bezwaar worden ingediend.

Het dorp Meerbeek is een geliefde stek om te wonen en de woonprijzen swingen de pan uit. Toch is niet iedereen tevreden dat er woningen bij komen. Het af te breken gebouw is een pachthof uit de achttiende eeuw. In het dorp is het gekend als pachthof Ulens. ,,Een gebouw van klasse 3 in het monumentenplan van de gemeente'', weet Henri Vannoppen (VLD), burgemeester en voorzitter van het Erfgoedhuis Kortenberg. ,,Dat is behoorlijk waardevol. Alle gebouwen van klasse 1, 2 en 3 blijven het best bewaard. Dit dus ook. Het was destijds een belangrijk pachthof in Meerbeek. Vanuit historisch oogpunt zou het jammer zijn moest het verdwijnen.''

Fanfare De Sussen

Vannoppen beschreef het belang van het gebouw ook al in zijn boeken over de geschiedenis van Meerbeek. In het midden van de 19de eeuw was dit pachthof eigendom van Engelbert Vrebos. Hij was burgemeester van Meerbeek van 1882 tot 1886. Petrus-Josephus Ulens werd eind negentiende eeuw de eigenaar. Dankzij hem werd het de uitvalsbasis van de lokale fanfare De Sussen. Op dit pachthof vierde de boerengemeenschap het binnenhalen van de laatste aardappelen.

Na het openbaar onderzoek buigt de commissie Erfgoed zich over de stedenbouwkundige aanvraag. Nadien geeft het schepencollege een positief of negatief antwoord. Daar is beroep tegen mogelijk bij de provincie.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio