Geutelingenfeesten erkend door Prins Filipfonds

ELST - Het Geutelingenfeest in Elst is erkend door het Prins Filipfonds. Het fonds wil uitwisselingen, ontmoetingen en dialoog tussen groepen burgers uit de verschillende gemeenschappen mogelijk maken. Zo kan er over de taalgrenzen heen, en met respect voor elkaars eigenheid en cultuur, wederzijdse erkenning groeien.

In 2005 worden de inwoners van Ellezelles in de winter extra gestimuleerd om een warme geuteling te komen eten, terwijl die van Elst in de zomer massaal naar de heksenverbranding zullen trekken.

De basis van de samenwerking tussen het Geutelingencomité en het Pays des Collines werd tien jaar geleden gelegd toen voorzitter Hugo Heymans uit Ellezelles zijn eerste foto's nam in de brandende houtoven in Elst. Deze Brakelse deelgemeente ontleent haar naam aan dezelfde streekeigen boomsoort als haar Waalse zuster Ellezelles in het Pays des Collines .

In het zuiden van Ellezelles ligt de Place d'aulnoit of Elzenplaats, waar de jaarlijkse heksenverbranding plaatsvindt. Maar naast hun naam en hun folklore merkten zowel het Geutelingencomité als de Waalse buren dat er tussen beide veel meer gelijkenis bestaat. De leemkleibodem, de beukenbossen en de bronbeekjes zijn natuurlijke gemeenschappen, maar ook qua cultuur kan het tellen.

Dat Ellezelles hét heksendorp bij uitstek is, daar twijfelt niemand aan. In Elst kent iedereen die geutelingen probeert te gieten de legende van de behekste temper . Beide dorpen flirten met vuur. De Vlamingen bedwingen het in hun hete bakoven, terwijl ze aan de andere kant van de taalgrens het vuur de heksen laten verteren.

Al deze gelijkenissen en raakpunten resulteerden in het gezamenlijke project De Spiegel-Le Miroir waarmee de inwoners duidelijk wordt gemaakt dat ze elkaars spiegelbeeld zijn. Door met mekaar mee kermis te vieren en folklore te beleven, hopen de beide gemeenschappen mekaar beter te leren kennen en te waarderen.

(EDP)

Voor de echte folkloristische geuteling is het wachten tot half januari. Meer info op www.geutelingen.beCorrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio