Kinderen maken kennis met hulpdiensten

Kinderen maken kennis met hulpdiensten

De Leeuwse zesdeklassers konden zien hoe hulpdiensten werken aan de hand van allerlei demonstraties en infostands. Foto: © YDS

SINT-PIETERS-LEEUW - Zo'n 200 zesdeklassers uit de negen basisscholen van Sint-Pieters-Leeuw maakten gisteren in het trefcentrum Laekelinde kennis met de werking van verschillende hulpdiensten. Dit uitzonderlijke evenement was op het getouw gezet door de Leeuwse politie en vormde de apotheose van een tiendelige lessenreeks om kinderen weerbaarder te maken voor ze de stap naar het secundair onderwijs zetten.

,,Met het megaproject leren we kinderen uit het zesde leerjaar zich weerbaarder op te stellen tegen allerlei vormen van verleiding die weldra op hen af komen zoals drugs, alcohol, tabak en andere'', zeggen inspecteurs Marc Geerinckx en Sven Destrijcker.

,,Voor een deel van de lessen kwam de politie naar de klas, andere lessen gaven de leerkrachten zelf. De vorige jaren werd deze lessenreeks afgerond met een gezonde fuif. Maar we vonden dat we eens op zoek moesten gaan naar een andere afsluiter. Zo groeide het idee om er een happening van te maken waar de kinderen aan de hand van demonstraties en infostands een idee krijgen welke hulpdiensten wat doen.''

Schuimtapijt

Zo maakte de brandweer van Halle nogal wat indruk op de zesdeklassers. De brandweer toonde hoe bij een verkeersongeval mensen die in een autowrak gekneld zitten, bevrijd worden. De brandweer van Lennik zorgde voor een vrolijker noot met een schuimtapijt. Het Rode Kruis demonstreerde hoe je mensen reanimeert en ensceneerde met de nodige potten schmink een aantal gewonden. Child Focus lichtte toe hoe snel een signalement van een vermist kind verspreid raakt. Ook namen de kinderen een kijkje in de politievoertuigen. Een politiehond demonstreerde zijn uitzonderlijke reukvermogen.

Heel wat leerlingen zakten met hun klas met de fiets af naar het trefcentrum Laekelinde. Ook hier begeleidde de politie. De Lotstraat werd verkeersarm gehouden. Zowel kinderen als politie waren na afloop enthousiast over hetalternatief voor de klassieke gezonde fuif. (IDH)

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio