Gascentrale op oud Ilva-stort in Voorde

Energie voor 600 gezinnen

Energie voor 600 gezinnen

Foto: © YDS

NINOVE - De intercommunale Land van Aalst (Ilva) is gestart met een alternatieve energiewinning op haar oude stortplaats in Voorde. Een gasturbine verbrandt er de rottingsgassen uit de ondergrondse stortmassa en zet die om in elektriciteit.

Een gasmotor verbrandt momenteel per uur gemiddeld 170 kubieke meter stortgas en levert 456 kilowatt per uur, goed voor de energiebehoeften van zo'n zeshonderd gezinnen'', zegt Ilva-woordvoerster Herlinde De Spiegeleer.

,,De deponie van Voorde werd van 1974 tot 1996 volgestort met huishoudelijk afval uit de Oostelijke gemeenten van ons werkingsgebied. Eind vorig jaar werd de stortplaats definitief afgedekt met een dikke kunststoffolie. Sindsdien wordt om veiligheidsredenen het vrijgekomen stortgas in een fakkelinstallatie opgevangen en verbrand. Dat stortgas is echter een uitstekende energiebron, zeker het gas van rottend huishoudelijk afval zoals dat in Voorde dat zo'n vijftig procent methaangehalte bevat.''

,,We hebben, naar analogie met onze stortplaats in Vlierzele, door de Duitse firma G.A.S. een verbrandingscentrale laten plaatsen die het gas omzet in elektriciteit en ze vervolgens aan het bestaande elektriciteitsnet toevoegt. Technici van dit bedrijf zien er dagelijks op toe dat in de toevoerleidingen geen te hoge zuurstofconcentraties of waterophopingen ontstaan die de werking van de centrale kunnen bemoeilijken. Wanneer de gasmotor toch zou uitvallen, wordt automatisch overgeschakeld naar de fakkelinstallatie zodat er nooit explosiegevaar is door ophopingen van gas. De alternatieve energiewinning kan voor minstens tien jaar gegarandeerd worden.''

Nieuwe weg

Ilva start eerstdaags ook met de aanleg van een bijkomende ontsluitingsweg op haar terrein in Voorde. Daardoor kan het ingaand verkeer van de N45 naar het overslagstation van houtafval. De aanleg komt er op vraag van de omwonenden die klaagden over te druk vrachtverkeer van en naar het overslagstation. In Voorde wordt alle houtafval van de Ilva-containerparken in de regio gecentraliseerd en versnipperd.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio