Larry Hagman (79) onvergetelijk als schurk naast zatte vrouw Sue Ellen

JR keert terug in nieuwe 'Dallas'

De in de jaren '80 razend populaire tv-serie 'Dallas' keert terug. In een nieuw jasje maar mét de ondertussen 79-jarige Larry Hagman die zich de legende in speelde als schurkerige oliebaron J.R. Ewing. JoDeRuyck

Dallas was een tv-serie waarvoor Vlaanderen massaal thuisbleef. De reeks, die in Amerika veertien jaar lang liep, grossierde dan ook in alles wat soaps zo verslavend maakt: amoureuze intriges, machtsspelletjes, een flinke klad glamour en vooral personages die een tv-kijker ook vandaag nog als zijn broekzak kent. J.R. bijvoorbeeld, de oudste zoon van de familie Ewing, die het familiale olieconcern leidt en daarbij over lijken gaat. Daar betaalt hij een tol voor, want de Texaan zit thuis opgescheept met een alcoholverslaafde vrouw, Sue Ellen. Niet alleen tussen de echtelieden is het regelmatig hommeles. Ook met zijn broer Bobby, die lang niet zo achterbaks is als J.R., botert het niet altijd.

Reeks stopte in 1991

357 afleveringen lang waren J.R., Bobby en Sue Ellen zo'n beetje de spilfiguren van Dallas, een verhaal dat in 1991 eindigde toen de serie uitverteld leek en de kijkcijfers snel afkalfden. Maar net zoals J.R., die op het einde van seizoen twee werd neergeschoten, is de serie een overlever. Na jaren speculaties komt er een vervolg, mét de J.R., Bobby en Sue Ellen van toen.

Dallas krijgt niet louter een remake, het wordt een vervolg dat de perikelen rond de afstammelingen van de Ewings uit de doeken doet. De zonen van J.R. en Bobby worden de spilfiguren. De nieuwe reeks, die al eind 2011 op de Amerikaanse tv zou kunnen komen, zal starten met een pilootaflevering waarin acteurs Larry Hagman (J.R.), Linda Gray (Sue Ellen) en Patrick Duffy (Bobby) nog eens te zien zijn. De drie hebben voor dat optreden al een contract ondertekend met de Amerikaanse zender TNT die de nieuwe Dallas-reeks zal uitzenden.

'Who shot J.R.?'

Dallas groeide met de jaren uit tot méér dan een legendarische tv-serie: al wat op en rond Southfork Ranch gebeurde groeide uit tot een stuk van de Amerikaanse popcultuur. Niet toevallig kreeg de stetson-hoed van J.R. een plek in het Smithsonian's National Museum als een object van Amerikaanse historische waarde. Ook de manier waarop de scenaristen nagenoeg elke seizoen van Dallas lieten eindigen op een nagelbijter, inspireerde tv-schrijvers overal ter wereld om op die manier kijkers alvast naar het volgende seizoen te lokken.

Een van de meest spraakmakende cliffhangers was die van 21 maart 1980. Toen werd J.R. neergeschoten door een onbekende en het Amerikaanse publiek moest een zomer lang wachten voor het er achter kwam of J.R. de aanslag had overleefd en wie de schutter was. Die zomer werden T-shirts met Who shot J.R.? of met de variant I shot J.R. zowat het meeste trendy kledingstuk. Bookmakers deden wereldwijd gouden zaken door fans te laten gokken op wie de trekker had overgehaald en in de presidentiële verkiezingscampagne van 1980 liepen Republikeinen zelfs rond met een badge met de tekst: Een Democraat heeft J.R. neergeschoten. De politiek liet zich overigens niet alleen in de VS beïnvloeden door Dallas: toen de beruchte aflevering met de schietpartij er aan kwam, staakte het Turkse parlement zijn werkzaamheden wat vroeger zodat de verkozenen des volks rustig naar Dallas konden gaan kijken.

Wat deden ze 20 jaar lang?

Het weerzien met de acteurs van toen zal allicht een beetje confronterend zijn. Hagman is ondertussen 79, Linda Gray 70 en Patrick Duffy heeft al 61 jaren op de teller. Professioneel hebben ze ondertussen ook niet stilgezeten, hoewel ze in niets de roem van Dallas hebben weten te evenaren. Hagman was vooral te zien in minder bekende tv-reeksen en kwam vooral in het nieuws omdat hij op een bepaald ogenblik besloot zijn toupetje niet meer te dragen. Ook Linda Gray brak niet echt potten na Dallas, maar ze versierde wel een rolletje in de hitreeks The bold and the beautiful, een serie waarin trouwens ook Patrick Duffy opdook voor hij spelletjesprogramma's begon te presenteren en hoorapparaten te verkopen. Om de terugkeer naar Dallas zal geen van die acteurs allicht rouwig zijn.Corrigeer

NIEUWS

Het beste van Enkel voor abonnees