'Desnoods leg ik competitie twee jaar stil'

Abbas Bayat legt (opnieuw) bom onder competitie

Charleroi staat weer op zijn achterste poten nu ook het Beroepscomité oordeelde dat de uitgestelde wedstrijd tegen Cercle Brugge wordt omgezet in een forfaitnederlaag. Voorzitter Abbas Bayat dreigt met een rechtszaak of wat had u gedacht?

Zoals kon worden vermoed blijft de 0-5 voor Charleroi-Cercle Brugge op het scorebord staan. Het Beroepscomité van de Belgische Voetbalbond bevestigde daarmee de eerdere uitspraak van het Sportcomité. Er wordt geoordeeld dat Charleroi de voorgeschreven reglementen niet naleefde. De eis dat een club er vanaf dit seizoen alles aan doet om een wedstrijd te laten plaatsvinden, viel in het Zwarte Land in dovemansoren, zo oordeelde het Beroepscomité.

Charleroi beschikte op die bewuste 4 december wel over een zeil om het veld sneeuwvrij te houden maar dat had het pas twee dagen voordien bij de stad aangevraagd. Toen het systeem, dat de Carolo's overigens huurden van de stad, uiteindelijk arriveerde, bleek niet alles naar behoren te werken.

Daarom oordeelde ook het Beroepscomité dat de club er niet alles aan deed om de wedstrijd te kunnen laten plaatsvinden en werd het beroep afgewezen. Overigens stapte Joris Lievens, voorzitter van het Beroepscomité en aangesloten bij Cercle Brugge, ostentatief uit de zaal bij de uitspraak om geen schijn van belangenvermenging te geven.

Burgerlijke rechtbank?

'Ik aanvaard dit niet', zo reageerde voorzitter Abbas Bayat gisterenochtend. 'Ik zal nu beraadslagen met onze beste advocaten over welke stappen we kunnen ondernemen.'

Bayat kan bij de KBVB in evocatie gaan maar dan moet hij nieuwe elementen aandragen. De 63-jarige Iraniër liet echter al verstaan dat hij naar de rechtbank wil stappen. 'Dat bekijk ik nu. Misschien naar de burgerrechtbank, of eerder nog naar het TAS (Sporttribunaal, red.). Ik ben alleszins bereid om all the way te gaan. De bond heeft ongelijk als ze zeggen dat we er niet alles aan gedaan hebben. Trouwens, bij ons besliste de scheidsrechter dat er niet kon gespeeld worden maar in Luik (voor de bekermatch Standard-KV Mechelen, red.) liet de burgemeester een match uitstellen. Dat dat kan, moet u mij eens uitleggen. Dit is onrechtvaardig. We verliezen een thuismatch die we konden winnen. En die drie punten zijn belangrijk voor ons.'

Bayat doet er zelfs een schepje bovenop. 'Als het moet laat ik de competitie twee jaar stilleggen. Daar trek ik me niets van aan want het is oneerlijk wat Charleroi weer overkomt. Ik ga niet beweren dat de voetbalbond tegen ons is, maar echt graag zien ze Charleroi toch niet komen.'

Al kampioen na 28 speeldagen?

Na de uitspraak van het Sportcomité weerklonk er ook al gespierde taal van de Zebra's maar tenzij Bayat en zijn gevolg in evocatie gaan, komt een juridisch kluwen pas echt dichtbij. Want de play-offs kunnen niet plaatsvinden, zolang de competitie niet is afgesloten. Bovendien moeten de laatste twee speeldagen altijd op hetzelfde tijdstip plaatsvinden. Die kunnen dus niet afgewerkt worden als er nog een wedstrijd moet worden ingehaald. Op papier zou een opschorting van de competitie dus een kampioen na 28 speeldagen kunnen opleveren.

Dat is de theorie. Eigenlijk moet iedereen bidden dat de drie punten voor Charleroi en Cercle Brugge uiteraard ook vóór speeldag 28 al geen invloed meer hebben op hun eindklassering en de Play-off waar ze in terecht komen. Dan heeft een rechtszaak geen enkele zin en kan ook deze storm weer onder een stolp worden gehouden.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.