Johan Vandewoestijne en Reginald Van Severen verfilmen revue

'Kleurd' eu Bolje' op het witte doek

KORTRIJK - Is er ruimte in Vlaanderen voor lokale cinema? Dat moet 'Kleurd' eu bolje' al of niet bewijzen. Laatstgenoemde is de filmversie van de Kortrijkse revue. Johan Vandewoestijne en Reginald Van Severen zijn alvast enthousiast.

De producenten zien het project als een volkse prent, zoals de Antwerpse traditie van midden de jaren vijftig toen Edith Kiel en Jan Vanderheyden soortgelijke films draaiden.

Johan Vandewoestijne: ,,Op 16 oktober 2004 startten de opnames van de speelfilm. Voorheen is een trailer gedraaid waarvan we ook al een deel gebruikten voor de eigenlijke film. De laatste draaidag was op 16 januari 2005. Het project kreeg vorm nadat Joost Bert van Kinepolis Group me vroeg te onderzoeken in hoeverre zijn digitale projectoren beter konden benut worden en in welke mate lokale cinema commercieel succes opleverde. Dat resulteerde in gesprekken met mensen van de Kortrijkse revue. We kozen voor dit gezelschap omdat het in het verleden voldoende bewees populair te zijn.

Het basismateriaal van de revuevoorstelling 'Kleurd' eu Bolje' werd toevertrouwd aan regisseur Reginald Van Severen, die het werk van scenarist Eddy Cosaert voor het scherm vertaalde. De Hogeschool West-Vlaanderen, departement Hiepso, stapte mee in het project. Het is de bedoeling om het project in andere provincies met Kinepolis-vestigingen te herhalen, tenminste als het huidige initiatief aan de verwachtingen voldoet.''

Theater

Het gaat hier wel degelijk over film en niet over de verfilmde theaterversie van de Kortrijkse revue. De investeringen zijn low-budget en de acteurs werkten gratis.

,,Er is geen seconde opgenomen in de schouwburg. De film is gebaseerd op de gelijknamige revuevoorstelling maar wijkt er ook van af. Zo is er gedraaid in het restaurant Botero, in café De Middenstand, in het politiebureau, op diverse stadspleinen. De originele versie van Eddy Cosaert is herwerkt. Zo zal de vertrouwde revuekijker onder andere het huis van Prudence en de woonst van Sef ontdekken, de dansscène in een cabaret en de beruchte autobusscène in de tunnel van de Doornikstraat. De enige gelijkenissen tussen de film en de originele revue zijn de taal en de grappige situaties.''

De film loopt vanaf 11 maart in Kinepolis Kortrijk.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio