VS houden Rusland nog buiten Wereldhandelsorganisatie

Bush en Poetin verdelen ,,veilige'' kernenergie

Bush en Poetin verdelen ,,veilige'' kernenergie

President Poetin toont collega Bush apetrots zijn Zaporozhets, zijn eerste auto uit de jaren stilletjes. Foto: © Reuters

De Verenigde Staten en Rusland bereikten gisteren een akkoord over en plan dat de verspreiding van nucleaire wapens moet tegengaan en tegelijk de toegang tot nucleaire energie vergemakkelijkt.

Het plan is een opsteker voor Poetin in de aanloop naar de bijeenkomst van de G8 in Sint-Petersburg. Vooral omdat hij eerder het deksel op de neus had gekregen voor de Russische instap in de Wereldhandelsorganisatie.

De G8, de top van de regeringsleiders van de zeven rijkste landen plus Rusland, is gisteren officieel begonnen in Sint-Petersburg - al zijn de belangrijkste werkzaamheden voor vandaag gepland. Voor de eigenlijke top van start ging, hadden de Amerikaanse president George W. Bush en de Russische president Vladimir Poetin gisterochtend echter een eerste ontmoeting.

De voorbije maanden waren de relaties tussen de Verenigde Staten en Rusland verslechterd, en hoewel de ontmoeting tussen de twee wereldleiders ogenschijnlijk hartelijk verliep, werden een aantal belangrijke meningsverschillen gisteren niet uit de weg geruimd.

Ook over de gebeurtenissen is Libanon en Israël legden de twee wereldleiders opvallend verschillende klemtonen: Bush maande Hezbollah tot een onmiddellijk staakt-het-vuren en riep Syrië op om Hezbollah onder druk te zetten, terwijl Poetin er de nadruk op legde dat het Israëlische antwoord op de beschietingen van Hezbollah ,,in verhouding'' moest blijven. Bovendien hield Poetin zich op de persconferentie achteraf opvallend op de vlakte toen het ging over mogelijke sancties tegen Iran omwille van zijn kernprogramma.

Toch was het precies op dat domein dat de topontmoeting zijn belangrijkste succes kon boeken. De VS en Rusland werden het immers wél eens over een plan om nucleaire technologie beschikbaar te stellen aan alle landen, zonder evenwel de verspreiding van kernwapens mogelijk te maken. ,,Daarvoor willen we een aantal internationale verrijkingscentra oprichten, die worden gecontroleerd door het Internationaal Atoomagentschap'', zei Poetin. Daarnaast gaan de beide landen ook samenwerken om de handel in nucleair materiaal beter te controleren, om nucleair terrorisme tegen te gaan.

Eigendomsrechten

De Russische leider kreeg echter ook een bittere pil te slikken. Hij had immers gehoopt om bij aanvang van de G8-top - de eerste ooit op Russische bodem - een akkoord bekend te kunnen maken om Rusland eindelijk lid te laten worden van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Over die toetreding werden er de voorbije dagen intensieve marathononderhandelingen gevoerd. Die draaiden echter op niets uit.

Rusland is het grootste land dat nog geen deel uitmaakt van de organisatie, die 149 leden telt. Vooraleer het echter lid kan worden, moet het unaniem worden aanvaard door alle leden. De VS hebben nog vragen bij de Russische opstelling tegenover onder meer intellectuele eigendomsrechten, terwijl ook de landbouwpolitiek nog een struikelblok vormt.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees