Burgemeester moet roken laten en meer bewegen

,,Hartinfarct was goede leerschool"

LEDEGEM - De logica wil dat Actief in oktober met een volledige kandidatenlijst, met uittredend burgemeester Paul Vanhie op kop, naar de kiezer stapt. ,,Die logica blijft gerespecteerd'', stelt de Ledegemse burgemeester die herstelt van een hartinfarct. ,,De dokter schreef me wel een andere levenshouding voor: een algemeen rookverbod en meer beweging. Hij heeft me niet gevraagd de politiek los te laten.''

Burgemeester Paul Vanhie is weer op de been na zijn hartinfarct van ruim een week geleden. Zijn eerste publieke optreden was de Actief-nieuwjaarsreceptie zondag. Zijn comeback in het gemeentehuis is gepland tegen het einde van de maand.

,,Ik moet het nog even rustig houden. Vanaf 26 januari pak ik al mijn politieke bevoegdheden weer op. Op die datum heeft een gemeenteraadszitting plaats, die ik wil voorzitten. Ondertussen blijft het schepencollege waken over de dagelijkse werking. Met beslissingen in zware dossiers wordt gewacht tot mijn terugkeer'', aldus de Ledegemse burgemeester.

Hij voelde zich vorige week zondag onwel op een nieuwjaarsreceptie van de Winkelse Kunstvrienden. Het hartinfarct werd verholpen met een caterisatie in het ziekenhuis.

,,Alleen de kroonslagader werd doorgeblazen. De andere hartaders functioneren nog prima'', gaat de 50-jarige burgemeester verder. ,,Die bangelijke ervaring heeft me in korte tijd leren relativeren. Je beseft opeens wat essentieel en minder belangrijk is, waar het eigenlijk allemaal om draait. Die leerschool was tegelijk een stimulans om als mens en politicus een duidelijke klare visie te blijven verdedigen. Het hartinfarct was aan de andere kant een ingrijpende verwittiging om mijn temperament voortaan beter in toom te houden.''

Nieuwe stijl

In die nieuwe stijl doet Paul Vanhie in oktober opnieuw een gooi naar de burgemeesterssjerp. ,,Ik zou de politiek los laten als die microbe mijn gezondheid kapot maakt. Dat is op vandaag helemaal niet aan de orde'', aldus de Ledegemse burgemeester.

Hij laat voorlopig niet in zijn kaarten kijken rond de Actief-lijstvorming. ,,Heel wat contacten werden al gelegd. Maar we doen het rustig aan, want ook nu willen we uitpakken met gemotiveerde namen die onze visie delen."

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio