Overrecreatie bedreigt jong natuurdomein

Huwynsbossen worden te klein

LICHTERVELDE - Veel inwoners van Lichtervelde vinden dat het gebruik van de Huwynsbossen in betere banen moet worden geleid. Wandelaars, ruiters, mountainbikers, joggers... ze vliegen allemaal door het nog jonge en betrekkelijk kleine bos.

Lichtervelde heeft er een prachtig stukje natuur bij met de Huwynsbossen. Tegen 2010 moet het domein bijna 36 hectaren groot zijn. De meeste boompjes zijn nog klein en enkel het stuk aangeplant in 1996 is nu al een echt bos.

Koenraad Coussée, een milieubewuste, sportieve inwoner van Lichtervelde, vindt dat het bos nog te jong is en dat er links en rechts moet bijgeschaafd worden.

,,Mountainbiken kan op speciaal aangelegde paden en toch was er een MTB-toertocht door de houtwal, wat een wandelpad moet zijn. De paarden lopen waar ze willen, zowel op fiets- als wandelpaden, hier en daar souvenirs achterlatend. Het verbodsbord voor paarden heb ik al verscheidene keren teruggedraaid in de juiste richting. De aanduidingen voor wie de paden zijn bedoeld is onduidelijk.''

Ook in het tijdschrift van De Verrekijker ,,Het Groene Blad'' vroeg Jasper Dugardeyn zich af of het wel nodig is zo veel recreatiemogelijkheden te voorzien. ,,Is dit niet slecht voor het bos? Zou het niet beter zijn dat het bos een tijdje ongerept blijft?''

Betere afsluitingen

Boswachter Koen Maertens geeft hen niet helemaal ongelijk. ,,Ruiters rijden waar het niet mag. Ik treed op en maak pv's op. Ik zorg voor nog betere afsluitingen voor de wandel-, fiets- en ruiterzones. Wat de houtwal betreft: dit is een openbare weg en eigendom van de gemeente, een verlengde van de Gentweg. Na de opening van het bos heb ik aan de gemeente voorgesteld om het beheer van deze houtwal over te dragen aan de afdeling Bos en Groen. Met een afsluiting voor fietsers en ruiters in het achterhoofd is de houtwal dan enkel nog voor de wandelaars."

Op zondag 29 januari gidst boswachter Koen Maertens tussen 14 en 16 uur door het nieuwe bos. Samenkomst om 14 uur aan Bouckenhove.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio