Christelijk enthousiasme en sportieve inzet

Bedevaarders stappen 41,6kilometer

Bedevaarders stappen 41,6kilometer

De start van het Dertienmaal, met op de achtergrond de legendarische kerk van de Goddelijke Zaligmaker. Foto: © COL

HAKENDOVER - Dik tweehonderd bedevaarders begonnen gisteren in de namiddag in Hakendover aan het Dertienmaal, dat hen van de kerk van de Goddelijke Zaligmaker naar de Sint-Mauruskapel in Grimde bracht. De moedigen deden de toer van 3,2kilometer dertien keer. Goed dus voor 41,6 kilometer.

Pastoor Frans Van Aerschot bracht met een gebed in de kerk de bedevaart op gang. Wie het dertien toeren volhield, kreeg op het middernachtelijke uur een zegening. Eén toertje volstaat om zijn naam te mogen schrijven in het kerkregister. Het telt honderden namen. De meesten doen mee uit christelijke overtuiging, enkelen vooral voor de stevige wandeling langs veldwegen en dus voor de gezondheid.

Het echtpaar Antoon Meyer (60) en Lutgart Vanbrabant (56) uit Tienen waren een eerste keer op post. ,,We gaan elk weekeinde naar de mis in de Tiense H.-Hartkerk'', vertelden ze na twee toeren. ,,We doen dit uit christelijke overtuiging en het ligt in onze bedoeling de dertien te halen tegen middernacht.''

Ludo Pierlet was aan zijn 45ste deelname toe. ,,Al vanaf mijn tien jaar doe ik het Dertienmaal elk jaar volledig uit tegen een strak tempo. Als christen mens voel ik me verplicht mee te doen.'' Wat mensen ertoe aanzet de bedevaart te doen, blijft volgens de pastoor voor elkeen iets persoonlijks: ,,Als de stenen van deze kerk konden spreken, zouden we veel vernemen.''

Ook leerlingen van de Hakendoverse vrije school deden een toertje mee. In de Sint-Mauruskapel in Grimde was het aanschuiven aan het altaar voor bedevaarders, die een ijzeren kroon op het hoofd wilden zetten om verlost te geraken van chronische hoofdpijn. Sint-Maurus wordt vereerd op 15 januari.

De traditie van het Dertienmaal groeide uit de stichtingslegende van de parochie in de zevende eeuw. De kerk in Hakendover werd gebouwd door dertien mensen. Eén ontving nooit zijn loon: Christus. Daarom kreeg de kerk de naam van de Goddelijke Zaligmaker.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio