Nieuwste aanval op olieplatform in Nigeria kost 22 levens

Shell moet opkrassen

Shell moet opkrassen

Een meisje heeft tapioca laten drogen in de nabijheid van de vlammen die opflakkeren uit de olieraffinaderij van Shell in Warri. De opstandelingen eisen dat de lokale bevolking een aandeel krijgt in de winst van de olierijkdom. Foto: © AP

De Brits-Nederlandse oliegigant Shell haalt 330 werknemers weg uit Nigeria na zware schermutselingen. Het Nigeriaanse leger leverde zondag slag met zwaarbewapende guerrillastrijders die een olieplatform hadden aangevallen. Daarbij vielen 22 doden. Meerdere personeelsleden van Shell raakten gewond. Het was de derde aanval op Shell in een week.

Het is al een tijd onrustig in de moerasdelta van Niger, in het zuidwesten van Nigeria, waar olie gewonnen wordt. De lokale bevolking eist een groter aandeel in de winst. Gewapende rebellen namen vorige week vier buitenlandse werknemers van Shell in gijzeling. Er werd ook een pijpleiding gesaboteerd. De gijzelnemers weigerden het aanbod om hun gijzelaars voor een grote som losgeld vrij te laten. Wellicht willen de rebellen de buitenlanders als levend schild gebruiken. Het Nigeriaanse regeringsleger heeft in de Nigerdelta duizenden soldaten gestationeerd.

Nigeria is de grootste olie-exporteur in Afrika. Na twee vroegere aanvallen viel de export met 10 procent terug, hoewel die later weer werd opgevoerd.

Doden en gewonden

Inwoners uit de omgeving van Benisede meldden dat er zondag ,,een oorlog'' gaande was. ,,De mensen zijn bang en proberen met boten weg te komen'', zei Enitowari Inengi, een inwoner van het vissersdorp Ozobo. Een andere inwoner, Nelson Wariebi, zei dat het leger bij de jacht op de aanvallers helikopters inzette.

Bij de nieuwe aanval van zondag raakten niet alleen vier Shell-medewerkers gewond, er vielen maar liefst 22 doden, onder wie 13 soldaten die het pompcentrum moesten bewaken. Dat schrijft de Nigeriaanse krant Daily Independent.

Olieproductie in gevaar

De daders, die het Benisede-complex waren binnengevaren in vier speedboten, brachten ook grote materiële schade toe: de woonbarakken voor werknemers en verscheidene productie-inrichtingen werden vernield.

De verantwoordelijkheid voor de aanvallen is opgeëist door de Beweging voor Emancipatie van de Nigerdelta . Deze - onbekende - beweging eist de vrijlating van hun militieleider Mujahid Dokubo-Asari. Ze waarschuwt alle westerse oliemaatschappijen om zich voor hun eigen veiligheid uit de delta terug te trekken. Dokubo-Asari ijvert voor regionale onafhankelijkheid en voor grotere lokale zeggenschap over de olierijkdom. Hij werd in september gearresteerd en vastgezet op beschuldiging van verraad.

,,Het is nu duidelijk dat de Nigeriaanse regering uw medewerkers en installaties niet kan bewaken. Verlaat het land, nu het nog kan'', liet de gewapende organisatie weten in een e-mail. ,,Ons doel is de totale vernietiging van de olie-exportcapaciteit van Nigeria.''

Door de aanvallen komt de democratisch verkozen president Olusegun Obasanjo onder druk te staan om tegen de rebellen op te treden. Waarnemers vrezen dat het geweld nog zal toenemen in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2007. Ze vrezen ook dat Shell niet anders zal kunnen dan het olieveld in de moerassen rond de stad Warri, waar de rebellen geconcentreerd zijn, te verlaten. Daarmee verliest Shell drievierde van zijn productiecapaciteit. Dat is een streep door de rekening van het Westen, dat net af wil van zijn afhankelijkheid van de Golfregio voor olie.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees