90 procent van de moslims ergert zich aan de zachte aanpak van 10 procent extremisten

,,Gematigde moslims stemmen al Vlaams Belang''

,,Gematigde moslims stemmen al Vlaams Belang''
,,Jullie blanke autochtone Vlamingen onderschatten het probleem van het moslimextremisme in Brussel. Het is geen fabel maar een olievlek die langzaam maar zeker uitbreidt''. We schrijven eind december en Hind Fraihi was drie weken undercover in Molenbeek. Wij, de hoofdredacteur en de chef redactie, vroegen ons hardop af of ze niet overdreef. Neen, zo bleek vijf weken later, toen haar opdracht erop zat.

,,Hoe komt het dat de Belgische politiek dit zo ver heeft laten komen'', is de open vraag die Hind Fraihi stelt na haar undercoverreportage begin februari. ,,Wat ik in Molenbeek aantrof, overtrof mijn bangste verwachtingen. Dat is van een totaal andere dimensie dan in Gent of Borgerhout of Genk. Het is niet vergelijkbaar. Molenbeek is een echte moslimstaat. Meer nog, de radicalisering gaat in versneld tempo door. Jonge mannen en vrouwen worden systematisch in een strikt islamkeurslijf gestoken. Ze worden verplicht te huwen op jonge leeftijd, hebben geen vrijheid, meisjes van 5 jaar moeten al een hoofddoek dragen. Er is maar één weg, één chef: Allah. Al de rest moet wijken en is ondergeschikt, luidt de indoctrinatie. De overheid heeft voor hen over geen enkel gezag. Het zijn vooral moslims uit de tweede en derde generatie'', stelt Hind Fraihi vast.

Duistere moskeeën

Hind heeft een grote voorkennis over de wereldislam en kan vergelijken. ,,Opvallend is dat de moskeeën niet zichtbaar zijn in Molenbeek, verscholen zitten achter garagepoorten of anonieme gevels. In Marokko zijn het moskeeën open, transparante gebedsplaatsen, in Molenbeek zijn het gebouwen met duistere gangen, veel (les)lokaaltjes en geheimzinnigheid troef. Ik vroeg mij voortdurend af ,,hoe moeten de staatsveiligheid of andere politiediensten dit ooit in de gaten houden''. Hoe kan men weten wat hier allemaal uitgedeeld en gekonkelfoesd wordt, wie hier gedurende vele jaren een opleiding krijgt''.

Hind zit daarmee op de lijn van SP-A voorzitter Steve Stevaert, die ook vindt dat moskeeën zichtbaar moeten zijn in steden en dorpen, en daardoor beter controleerbaar. De extremistische imams zijn tegen en wijzen ook financiering door de Belgische staat af. Ze vrezen dat subsidiëring controle betekent. En geld hebben ze niet nodig want er zijn voldoende buitenlandse financiers voor hun moskee, vooral uit Saudi-Arabië

Politiediensten en politici bevestigen dat het gebrek aan Arabischsprekende politiemensen en infiltranten een zeer groot probleem vormt. Er is jarenlang getalmd met investeringen en nu zijn er grote gaten. Patrick Dewael werft binnenkort een groep Arabischsprekenden aan voor de politiediensten. ,,Niet evident want moslimpolitiemensen worden in extremistische middens onmiddellijk als verraders beschouwd'', merkt Hind op. ,,Bovendien heb je vooral infiltranten nodig'', vertelt een specialist, ,,die je rekruteert op zeer jonge leeftijd en die je jarenlang undercover laat meedraaien in extremistische middens. Pas na enkele jaren kunnen ze iets leveren. Het is geen spionageserie op tv, waarbij ze na drie weken al een netwerk oprollen.''

Proteststem

Hind Fraihi beseft ook dat ze risico's loopt na haar undercoverwerk en dat ze negatieve reacties zal krijgen uit de moslimwereld. ,,Maar minstens evenveel positieve reacties. Heel veel gematigde moslims in Vlaanderen - en laten we niet vergeten dat die 90 procent van alle moslims uitmaken - vrezen dat zij op een dag een zware rekening gaan betalen voor de houding van een extremistische fractie. ,,Waarom sturen ze die fanaten niet terug?'', zeggen ze meer en meer. Wanneer een imam uit Marokko naar Afghanistan trekt voor enkele maanden, mag hij het land niet meer in. In Marokko gaat men er vanuit dat hij in Afghanistan een extremistische opleiding gekregen heeft en gevaarlijk is. Die imams trekken dan naar Europa. Uit protest, uit schrik en vooral uit ontgoocheling van de, volgens hen, te zachte aanpak van de Belgische politiek stemmen sommige gematigde moslims nu al voor het Vlaams Belang''.

Staatsveiligheid niet laks

Koen Dassen van de Staatsveiligheid - die uiteraard het achterste van zijn tong niet laat zien - stelt dat ,,de Staatsveiligheid Molenbeek goed in de gaten houdt''. Hij is zich bewust van de roep naar een hardere preventieve aanpak. Persoonlijk is hij tegen. ,,Willen we in een land leven waar mensen die geen misdrijven plegen systematisch worden opgepakt omdat ze tot een bepaalde godsdienst behoren? Willen we een staat waarin we zomaar iedereen kunnen afluisteren omdat er vermoedens zijn? Vandaag zijn het extremistische moslims - wat niet hetzelfde is als moslims die aanslagen gaan plegen - en morgen is het een andere bevolkingsgroep. De staatsveiligheid houdt zich in elk geval strikt aan de wet maar dat betekent niet dat we laks zijn. Ik hoop dat de extremisten die plannen de wet te overtreden zoiets denken. Ze gaan nog schrikken''.

Corrigeer

MEER NIEUWS