,,Jullie blanke autochtone Vlamingen onderschatten het probleem van het moslimextremisme in Brussel. Het is geen fabel maar een olievlek die langzaam maar zeker uitbreidt''. We schrijven eind december en Hind Fraihi was drie weken undercover in Molenbeek. Wij, de hoofdredacteur en de chef redactie, vroegen ons hardop af of ze niet overdreef. Neen, zo bleek vijf weken later, toen haar opdracht erop zat.
Duistere moskeeën
Hind heeft een grote voorkennis over de wereldislam en kan vergelijken. ,,Opvallend is dat de moskeeën niet zichtbaar zijn in Molenbeek, verscholen zitten achter garagepoorten of anonieme gevels. In Marokko zijn het moskeeën open, transparante gebedsplaatsen, in Molenbeek zijn het gebouwen met duistere gangen, veel (les)lokaaltjes en geheimzinnigheid troef. Ik vroeg mij voortdurend af ,,hoe moeten de staatsveiligheid of andere politiediensten dit ooit in de gaten houden''. Hoe kan men weten wat hier allemaal uitgedeeld en gekonkelfoesd wordt, wie hier gedurende vele jaren een opleiding krijgt''.
Hind zit daarmee op de lijn van SP-A voorzitter Steve Stevaert, die ook vindt dat moskeeën zichtbaar moeten zijn in steden en dorpen, en daardoor beter controleerbaar. De extremistische imams zijn tegen en wijzen ook financiering door de Belgische staat af. Ze vrezen dat subsidiëring controle betekent. En geld hebben ze niet nodig want er zijn voldoende buitenlandse financiers voor hun moskee, vooral uit Saudi-Arabië
Politiediensten en politici bevestigen dat het gebrek aan Arabischsprekende politiemensen en infiltranten een zeer groot probleem vormt. Er is jarenlang getalmd met investeringen en nu zijn er grote gaten. Patrick Dewael werft binnenkort een groep Arabischsprekenden aan voor de politiediensten. ,,Niet evident want moslimpolitiemensen worden in extremistische middens onmiddellijk als verraders beschouwd'', merkt Hind op. ,,Bovendien heb je vooral infiltranten nodig'', vertelt een specialist, ,,die je rekruteert op zeer jonge leeftijd en die je jarenlang undercover laat meedraaien in extremistische middens. Pas na enkele jaren kunnen ze iets leveren. Het is geen spionageserie op tv, waarbij ze na drie weken al een netwerk oprollen.''
Proteststem
Hind Fraihi beseft ook dat ze risico's loopt na haar undercoverwerk en dat ze negatieve reacties zal krijgen uit de moslimwereld. ,,Maar minstens evenveel positieve reacties. Heel veel gematigde moslims in Vlaanderen - en laten we niet vergeten dat die 90 procent van alle moslims uitmaken - vrezen dat zij op een dag een zware rekening gaan betalen voor de houding van een extremistische fractie. ,,Waarom sturen ze die fanaten niet terug?'', zeggen ze meer en meer. Wanneer een imam uit Marokko naar Afghanistan trekt voor enkele maanden, mag hij het land niet meer in. In Marokko gaat men er vanuit dat hij in Afghanistan een extremistische opleiding gekregen heeft en gevaarlijk is. Die imams trekken dan naar Europa. Uit protest, uit schrik en vooral uit ontgoocheling van de, volgens hen, te zachte aanpak van de Belgische politiek stemmen sommige gematigde moslims nu al voor het Vlaams Belang''.
Staatsveiligheid niet laks
Koen Dassen van de Staatsveiligheid - die uiteraard het achterste van zijn tong niet laat zien - stelt dat ,,de Staatsveiligheid Molenbeek goed in de gaten houdt''. Hij is zich bewust van de roep naar een hardere preventieve aanpak. Persoonlijk is hij tegen. ,,Willen we in een land leven waar mensen die geen misdrijven plegen systematisch worden opgepakt omdat ze tot een bepaalde godsdienst behoren? Willen we een staat waarin we zomaar iedereen kunnen afluisteren omdat er vermoedens zijn? Vandaag zijn het extremistische moslims - wat niet hetzelfde is als moslims die aanslagen gaan plegen - en morgen is het een andere bevolkingsgroep. De staatsveiligheid houdt zich in elk geval strikt aan de wet maar dat betekent niet dat we laks zijn. Ik hoop dat de extremisten die plannen de wet te overtreden zoiets denken. Ze gaan nog schrikken''.