Hoe ver willen en moeten we gaan?

Pas daar toch mee op. Het Vlaams Belang zal daarvan profiteren.'' Dat kregen we te horen toen deze week uitlekte dat we een reporter twee maanden undercover in Molenbeek hebben laten werken op zoek naar de sporen van het islamextremisme. We beseffen heel goed dat deze reportagereeks in de ogen van heel wat beleidsmensen zogenaamd ,,politiek incorrect'' is. Het moslimextremisme is een van die onderwerpen waar al veel te lang niet vrijuit over gediscussieerd wordt ,,omdat het Vlaams Belang daar politiek garen van zou spinnen''.

Een krant moet natuurlijk in eerste instantie correct zijn ten opzichte van zijn lezers. Feiten achterhalen, verbanden leggen, analyseren en eerlijk duiden. Dat zien wij als onze eerste opdracht.

Voor deze reportagereeks zijn we niet over één nacht ijs gegaan. Onze reporter, Hind Fraihi, is zelf een gelovige moslima die een grote voorkennis heeft van de islam in binnen- en buitenland. We hebben haar twee maanden undercover laten werken. Naar Vlaamse persnormen een zeer lange periode en zeker lang en grondig genoeg om een goed beeld te krijgen van de situatie in Molenbeek. Onze reporter heeft er ook bewust voor gekozen om haar echte naam onder de reportagereeks te zetten om zo het debat voluit aan te kunnen gaan.

Want de ook voor ons verrassende vaststellingen van haar onderzoek overstijgen de situatie in Molenbeek. Hoe ver willen en moeten we gaan om potentiële moslimterroristen preventief aan te pakken? Niemand wil evolueren naar Amerikaanse toestanden waar verdachten jarenlang in onmenselijke omstandigheden zonder vorm van proces worden opgesloten. Maar moeten onze veiligheidsdiensten meer wettelijke ruimte krijgen om potentiële terroristen af te luisteren, te surveilleren en vooral onder hen te infiltreren vooraleer ze echt een misdrijf begaan hebben? Wie moet oordelen of zo'n preventief onderzoek gerechtvaardigd is, want zonder misdrijf kan er geen onderzoeksrechter aangesteld worden. Willen we meer belastingsgeld uittrekken zodat de staatsveiligheid en andere gespecialiseerde politiediensten de juiste mensen kunnen aanwerven? Bijvoorbeeld om het enorme tekort aan Arabischsprekenden aan te vullen. Hoe ver gaat de persvrijheid? Want in verschillende ,,gespecialiseerde'' Brusselse boekhandels is racistische lectuur van Arabische signatuur vrij beschikbaar. Niemand treedt daar tegen op.

De premier - die zoals de meeste topministers vooraf op de hoogte gebracht was van onze conclusies - beseft blijkbaar ook dat er geen tijd meer verloren mag worden. Hij kondigde daarom gisteren de oprichting aan van een speciale cel die terroristische dreigingen beter moet analyseren.

Maar er moet ook iets gebeuren aan de voedingsbodem van het extremisme. Het Vlaams Belang brengt die oplossingen niet aan. Die partij werkt als een slechte dokter. Bij elk bezoek krijgt de patiënt te horen dat hij aan kanker lijdt maar ook na dertien bezoeken heeft de arts nog altijd geen haalbare genezingskuur kunnen voorstellen.

Wat is de snelste remedie tegen extremisme? Dezelfde als voor autochtone Belgen: erover waken dat jongeren een goede opvoeding en opleiding krijgen. Daardoor zullen ze later sneller aan werk geraken. Desnoods moeten ouders vervolgd worden als hun minderjarige kinderen nooit naar school gaan maar op straat rondhangen.

Nog deze boodschap aan de burgemeester van Molenbeek: het grote gevaar zijn niet de jongeren - die dienen als voetvolk en zijn onmiddellijk vervangbaar - maar de onbekende imams en hun betaalheren die achter duistere poorten ongestoord hun gang kunnen gaan. Zij zijn het gif dat een hele bevolkingsgroep kan verlammen en Belgen van verschillende herkomst tegen elkaar opzetten. Een gevaarlijke kleine groep die misbruik maakt van een religie. Dat de nieuwe cel van de premier daar maar heel snel werk van maakt. Want aan deze laatste vaststellingen moet Philippe Moureaux echt niet twijfelen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees