Vertrek Vlaams Radio Orkest biedt muzikale kansen aan Het Depot

Zaal Eden is alternatief voor muziekcentrum aan de Vaart

LEUVEN - Het Depot staat voor een moeilijke keuze: wachten tot 2010 op een volwaardig muziekcentrum aan de Vaartkom of de lege zaal Eden aan het station inpalmen. De organisatie die Leuven terug op de muzikale kaart van Vlaanderen heeft gezet, is geïnteresseerd in Eden. Het stadsbestuur denkt er aan de zaal te verkopen.

Leuven is de vierde stad van Vlaanderen. Toch kon Leuven de betere pop- en rockartiesten in het verleden niet naar de studentenstad lokken, omdat er simpelweg geen geschikte concertzaal is. Het Depot, een groep jonge mensen met een hart en een oor voor de betere muziek, ijverde de laatste jaren voor een volwaardig centrum. Het Depot kreeg van de stad de belofte dat er tegen 2010 een concertzaal zou komen aan de Vaartkom. Er is echter een alternatief uit de lucht komen vallen.

,,Het Vlaams Radio Orkest vertrekt in juni uit Leuven en dat biedt ons nieuwe muzikale kansen'', verklaart Mike Naert van Het Depot. ,,We organiseren nu al concerten in zaal Eden. Waarom zou zo'n goede zaal geen dienst kunnen doen als permanent muziekcentrum? Zaal Eden is alvast een alternatief voor het geplande muziekcentrum aan de Vaartkom, waarop het wachten is tot 2010.''

Ramp

Het staat alleszins vast dat Het Depot zal moeten kiezen, want de stad Leuven beschikt niet over de middelen om op twee plaatsen te investeren in een goede infrastructuur voor concerten en repetitielokalen. ,,De stad wil zaal Eden verkopen. We onderzoeken of Het Depot er zijn intrek kan in nemen. In dat geval laten we het muziekcentrum aan de Vaartkom schieten. Begin april hakken we de knoop door. Waar zouden we trouwens de volgende jaren grote concerten moeten organiseren als de stad zaal Eden verkoopt? Organisatorisch zou dat ongetwijfeld een ramp zijn'', zegt Mike Naert.

Toch hebben kenners vragen over de capaciteit van zaal Eden. De zaal is groot genoeg voor een optreden van Zita Swoon of Monza, maar te klein voor buitenlandse subtoppers. Er is in de buurt van Leuven maar één alternatief: de Brabanthal, waar de akoestiek rampzalig is.,,Volgens de brandweer is het mogelijk de capaciteit van zaal Eden uit te breiden van 400 naar 800 plaatsen. Het enige wat het muziekcentrum aan de Vaart meer te bieden zou hebben, is een kleinere clubzaal, maar misschien kan zaal Eden bij gelegenheid ook wel kleiner worden gemaakt. Er is nog niets beslist. Beide mogelijkheden blijven in de running'', besluit Mike Naert.Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio