De Haan brengt hulde aan Albert Einstein

Maandag is het precies 126 jaar geleden dat Albert Einstein geboren werd. In 1905 ontwikkelde hij zijn relativiteitstheorie. Wat minder bekend is, is dat de befaamde natuurkundige nog een zestal maanden in De Haan verbleef toen hij onderdook voor Hitlers nazi-terreur in 1933. Voldoende reden om een aantal herdenkingsactiviteiten te plannen, vond men in de badplaats.

(NM)

Bibliothecaris Wilfried Saelens verdiept zich al jaren in de geschiedenis van De Haan.

,,Toen Albert Einstein in 1933 terug kwam van de Verenigde Staten werd hem afgeraden terug te keren naar Duitsland. De nazi's hadden zijn boeken al verbrand. Hij kreeg in ons land onderdak in de Villa Savoyarde in de Shakespearelaan in De Haan'', vertelt Saelens.

,,Tijdens zijn verblijf beoefende hij verder de wetenschap, maar had ook heel wat contacten met politici en kunstenaars. Hij ging hier soms musiceren in hotel Des Dunes en at wel eens koekenbrood op het terras van hotel Belle-Vue. Maar contact met de plaatselijk bevolking was er niet. Hij verbleef hier incognito en werd voortdurend beschermd door de staatsveiligheid."

Een van de kunstenaars waarmee Einstein contact had was schilder Alfons Blomme, die hem portretteerde. ,,Het is echt mijn droom om het originele schilderij terug te vinden voor onze tentoonstelling deze zomer", besluit Wilfried Saelens.

Einstein-manifestaties

De Haan wil dit Einsteinjaar niet ongemerkt laten voorbijgaan.

,,De tentoonstelling ,,... de rest zijn details" zal van 15 juli tot 18 september te zien zijn. Ze wordt georganiseerd door de Katholieke Universiteit Leuven, en is eerder te zien in Leuven en Kortrijk," vertelt cultuurschepen Christine Beirens. ,,Onze cultuurdienst en bibliotheek zullen daarnaast een aanvullende tentoonstelling over Einstein in De Haan samenstellen. Als afsluiting van de tentoonstelling is er een vormingsweekend met professor Christian Maes als gastdocent. Daarnaast organiseert Markant een Einstein-fotozoektocht."

Ook vanuit de dienst toerisme wordt dit jaar extra aandacht besteed aan het verblijf van Einstein in villa Savoyarde in de Haanse concessiewijk.

,,We brengen een wandelbrochure uit, waarbij men in de voetsporen van de natuurgeleerde door de concessie wandelt," vertelt schepen Emanuel Monbaliu. Er komen geleide Einsteinwandelingen en Einstein zal op Trammelant niet ontbreken.

(NM)

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio