Ouders van doodgeschoten Victor teleurgesteld in straf voor schutter

De Antwerpse strafrechter veroordeelde gisteren VLD-provincieraadslid Fonne Smeulders (60) tot tien maanden voorwaardelijke gevangenisstraf omdat een verloren kogel uit zijn wapen de 6-jarige Victor van der Werf doodde. De procureur had een jaar cel geëist. De ouders van Victor beschouwen de straf als een magere troost. ,,De dader heeft nooit gezien wat hij heeft aangericht. Wij zijn diegenen die achterblijven met al dat leed'', reageren ze.

,,Is tien maanden met uitstel een voldoende straf?'', zuchtte vader Menno van der Werf gisteren na de uitspraak. ,,Toegegeven, het vonnis is scherp. De rechter veegde al de excuses van de dader van tafel. Toch zijn we teleurgesteld want de straf had best effectief mogen zijn.''

Op 23 december 2001 speelde Victor van der Werf samen met zijn 4,5 jaar oude zusje in de tuin van hun huis aan de Brasschaatsesteenweg in Kalmthout. Buurman Fonne Smeulders was achter zijn bedrijf zijn pistool aan het testen. Hij gebruikte een plastic buis als doelwit. De eerste kogel die hij afvuurde, miste doel. Na 157 meter ketste het projectiel af op de bevroren grond, vloog door een loods en trof 12 meter verder de kleine Victor in het hoofd. De jongen vocht in het ziekenhuis nog drie dagen voor zijn leven, maar overleed uiteindelijk aan de zware verwondingen.

De rechter veegde Fonne Smeulders gisteren stevig de mantel uit. ,,Die onverantwoorde en onvoorzichtige daad zorgt nu bij de ouders voor een levenslang gevoel van verdriet, gemis en schuldgevoel'', zei hij. Maar Smeulders weet dat hij schuldig is en heeft spijt. Daarom moet hij niet echt naar de gevangenis.

,,Het is een onwaarschijnlijk ongeval. Ik zou alles doen en geven om het kind terug te halen, maar we kunnen de klok niet terugdraaien'', zei Smeulders na het vonnis. Als er geen beroep volgt, komt door de veroordeling een einde aan zijn politieke carrière als VLD-provincieraadslid. Eerder al legde hij zijn mandaat als schepen in Kalmthout neer. Fonne Smeulders bood tijdens het onderzoek zijn excuses en medeleven aan. Hij bezocht het graf van Victor, maar het stoort de familie van der Werf dat hij vol zelfbeklag is.

Getekend voor het leven

Moeder Margreet van der Werf probeert het gezin bijeen te houden. ,,We krijgen hulp voor onze drie andere kinderen. De dader heeft nooit gezien wat hij heeft aangericht. Wij zijn diegenen die achterblijven met al dat leed.''

De ouders van Victor vroegen ook een schadevergoeding van zo'n 250.000 euro maar kregen veel minder. De familiale verzekeraar van Smeulders betwistte vrijwel elke eis. Bovendien baseerde de rechtbank zich op de tabellen voor verkeersslachtoffers. Niettemin kent ze uitzonderlijk toch een vergoeding toe voor posttraumatische stress. Ook voor het oudste dochtertje.

,,Ze heeft haar stervende broertje, met opengespleten hoofd, in haar armen gehad. Kinderen die zoiets meemaken, zijn daardoor getekend voor het leven. Haast wekelijks worden we eraan herinnerd. Vuurwerk, verjaardagen, een pretpark bezoeken, dat gaat allemaal niet meer. Als ze een ambulance hoort, is ze helemaal van streek'', zegt Menno van der Werf.

De zaak is voor de ouders een financiële nachtmerrie. ,,We zullen hoogstwaarschijnlijk tegen onze eigen rechtsbijstandsverzekeraar KBC-Defendo moeten procederen omdat die een deel van het ereloon van onze advocaat niet wil betalen. De schadevergoeding gaat op aan advocatenkosten.'' (JCV)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees