Wachten op nieuwe wieken tot 2012

Huisekoutermolen uit de steigers

Huisekoutermolen uit de steigers

Johny De Pelseneer (links) en Alain Goublomme voor de Huisekoutermolen. jrz Foto: © Johan De Ruyck

ZINGEM - De restauratie van Huisekoutermolen is voor twee derde afgerond. Deze week nog wordt de stelling verwijderd. De wieken worden pas in 2012 gemonteerd.

Huisekoutermolen, een belangrijke staakmolen die, sinds zijn verplaatsing in 1973 van Waregem naar Huise, uitgroeide tot de blikvanger binnen de hernieuwde belangstelling voor het Vlaamse molenerfgoed, is helemaal gerestaureerd. De 'romp' althans. Voor de wieken is het nog wachten tot 2012. 'De wieken van eik en larix liggen te drogen bij de molenbouwer', zegt Alain Goublomme, de voorzitter van de vzw Levende Oost-Vlaamse Molens, die het beschermde monument voor drie decennia in erfpacht kreeg van eigenaar en befaamde 'molinoloog' Paul Bauters.

Fase één van de herstelling - de trap, het balkon en een aantal balken van de teerlingblokken of stenen draagblokken - werd eerder al afgewerkt. Zeer recentelijk werd ook de tweede fase voltooid: de plaatsing van 5.000 eiken leien op het dak en op de wand. Een precisiewerk dat vooral werd uitgevoerd door restaurateur Johny De Pelseneer.

Aanvankelijk was gepland dat fase drie, de montage van de wieken, in 2011 zou worden afgerond. Het zal 2012 worden. Alain Goublomme: 'We zijn verplicht om even een rustpauze in te lassen. Vooral om onze financiën op te bouwen. De volledige restauratie kost 100.000 euro. Het Vlaamse Gewest, de provincie en hopelijk ook de gemeente betalen het grootste deel van deze factuur. Onze vzw moet 20.000 euro ophoesten, wat niet weinig is. Bovendien moet het hout voor onze wieken nog uitdrogen. Deze week wordt de stelling rond de molen verwijderd en dan is het wachten tot 2012. We hopen dat vele molenliefhebbers en bewonderaars van het prachtige landschap van Huise intussen een bijdrage storten op onze rekening.'

Wie de vzw Levende Oost-Vlaamse Molens wil steunen, stort een bijdrage op 745 - 0240792 - 10 van het Forum voor Erfgoedverenigingen Antwerpen. Fiscaal attest vanaf 30 euro.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio