Doorgedreven politiecontroles werpen vruchten af

Verkeersongevallen blijven dalen op N50

Verkeersongevallen blijven dalen op N50

De extra controles langs de N50 vertalen zich in minder zware ongevallen en snelheidsovertredingen. Foto: © FM

MEULEBEKE/ INGELMUNSTER - Het aantal verkeersongevallen met gewonden op de N50 daalde fors in de laatste twee jaar. Tegelijk verminderde ook het aantal hardrijders en dronken chauffeurs. Dit goede rapport is het resultaat van een proefproject dat vooral bestond uit doorgedreven politiecontroles.

Volgens de nationale veiligheidsbarometer is het aantal ongevallen met gewonden in West-Vlaanderen in 2005 gedaald met 6,7 procent'', vertelt Christa Debruyne, de provinciale verbindingsambtenaar verkeer.

Minder gewonden

Veiliger verkeer is één van de prioriteiten van gouverneur Paul Breyne. Ruim twee jaar geleden werd gestart met extra controles langs de N33 (gewestweg Oostende - Torhout), de N8 (gewestweg Koksijde - Avelgem) en de N50, een gewestweg door Brugge, Oostkamp, Wingene, Pittem, Meulebeke, Ingelmunster, Harelbeke, Kuurne, Kortrijk en Spiere-Helkijn.

Het halve dozijn politiezones op de N50 werkte gecoördineerd samen bij controles op snelheid, alcohol, gordeldracht, voorrang en parkeren op de bushaltes van De Lijn.

Na dertig maanden projectwerking werd een nieuwe balans opgemaakt. Het aantal letselongevallen daalde met 33 procent. Een en ander vertaalde zich in een vermindering van het aantal gewonden (licht- en zwaargewonden) met 39 procent en het aantal dodelijke slachtoffers met 40 procent, van twaalf naar zeven.

Tijdens de talrijke snelheidscontroles langs de N50 werden precies 37.134 voertuigen gecontroleerd, waarvan er 440 zware snelheidsovertredingen begingen.

Men is er nog niet in geslaagd om het aantal positieve ademtesten terug te brengen tot de vooropgestelde 3 procent. Met de behaalde score van 3,9 procent blijft die ambitie evenwel binnen handbereik. Tijdens het proefproject werden 966 ademtesten afgenomen.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio