Roodhooft en Bruylandts: wel schuldig, geen straf

Roodhooft en Bruylandts: wel schuldig, geen straf

Foto: belga

Wel schuldig, maar geen straf. Christoph Roodhooft, manager van wereldkampioen veldrijden Niels Albert, en ex-prof Dave Bruylandts hebben opschorting van straf gekregen voor het bezit van doping. Ex-veldrijder Peter Van Santvliet is vrijgesproken.

In twee Kempense dopingdossiers heeft de berg een muis gebaard. Manager Roodhooft had vorige maand bekend dat hij DHEA, een relatief zwak hormoon, via het internet had gekocht. Tijdens een huiszoeking op 23 februari 2006 vond de politie in zijn keukenkast een plastic potje met capsules.

In de grootste zaak stonden acht sporters terecht. Het merendeel van hen kreeg de speurders op 23 maart 2006 over de vloer. Van Santvliet beweerde al tijdens de inval dat hij voor elk van de producten een doktersvoorschrift had. 'Ik heb een traag werkende schildklier', zei hij. 'De medicijnen lagen op mijn nachtkastje.'

Rechter Katrijn Helsen sprak hem vrij over de hele lijn. 'De twee sportartsen die de producten hadden voorgeschreven zijn nooit verhoord. Het is niet aan Van Santvliet om de therapeutische noodzaak in vraag te stellen', sprak ze. Van een ander product kon alleen een analyse uitmaken of het om tenadrol ging, maar die is niet uitgevoerd.

Bruylandts bekende het bezit van de bij hem aangetroffen producten. De affaire heeft volgens hem een stigmatiserend effect gehad op zijn persoon en wielercarrière. De rechter was het daarmee eens en hield ook rekening met het tijdverloop tussen de vaststelling en bestraffing. Hij product rubrocortin had Bruylandts in Spanje in een apotheek gekocht. Van invoer was volgens de rechtbank geen sprake.

De zaak ging aan het rollen nadat het gerecht vermoedde dat Luc Van den Broeck meer deed dan het begeleiden van renners. Zowel Bruylandts als Luc Herygers hadden verklaard dat ze Chinese epo van hem hadden gekregen, al trok Bruylandts die verklaring later weer in. De rechter vond die beweringen te licht als bewijs.

Wrange smaak

Ook de jonge wielrenner Tom Leysen werd vrijgesproken. Vier andere beklaagden kregen net als Bruylandts opschorting van straf voor een periode van drie jaar. Het gaat om Luc Herygers, Ludo Giesberts, Jan Vervecken en Wim Vandeperre. Ondanks de milde uitspraak heeft de zaak een wrange nasmaak voor de vijf beklaagden die opschorting kregen. Ze moeten opdraaien voor de gerechtskosten en die bedragen 28.000 euro.

Corrigeer