Stadsbestuur verontwaardigd om 'slechte voorbeeld' van priester

Pastoor verwijdert 'onchristelijke' feestwensen van zijn kerk

Pastoor verwijdert 'onchristelijke' feestwensen van zijn kerk

Foto: © JAN DE MEULENEIR

AALST - 'Prettige' feestwensen die de stad Aalst aanbracht op de kerk van deelgemeente Hofstade, heeft de verbolgde pastoor van de parochie vorige week weer weg gehaald. 'Zouden ze dit ook doen bij een moskee?', vraagt hij zich af.

Gijzegem, Hofstade Op initiatief van het Aalsterse stadsbestuur zijn alle deelgemeenten sinds tien dagen in de sfeer van de eindejaarsfeesten. Dorpspleinen zijn versierd met lichtjes en een kerstboom en boven de ingang van de kerken werd de flikkerende boodschap 'Prettige Feesten' aangebracht. Maar aan de kerken van Hofstade en Gijzegem blijft van de 'prettige' feestwensen al niet veel meer over.

Pastoor Antoon Clarijs haalde in Hofstade de hele constructie van boven de deur en trok in Gijzegem doodleuk de stekker van de verlichting uit. 'En dat heeft het stadsbestuur zelf gezocht', vindt de verbolgde zielenherder. 'Het was een verrassing voor me toen ik vorige week de boodschap plots boven de kerkdeur zag hangen. Blijkbaar vond niemand bij de stadsdiensten het nodig om dit initiatief aan te kondigen. De kerk van Hofstade is eigendom van de kerkfabriek. Dan hadden ze toch minstens de moeite mogen doen om onze toestemming te vragen?'

Maar wat de priester vooral stoort, is de inhoud van de boodschap. 'Het is misplaatst om een boodschap aan onze kerk te hangen die niet volledig overeenstemt met de kern van onze gezindheid. Aan het stadhuis prijkt toch ook niet in grote letters 'Zalig kerstfeest en gezegend Nieuwjaar'? Ik vermoed dat dit eveneens niet zou passen bij een moskee. Voor mij moet er trouwens geen enkele leuze boven de deur komen. Wie in de kerk binnenkomt, zal onze boodschap wel snel vernemen.' In Gijzegem, waar de stad eigenaar is van het kerkgebouw, trok hij enkel de stekker uit het stopcontact. De constructie die in Hofstade boven de deur hing, ligt sinds zaterdag opgeborgen in de kerk.

Ann Van de Steen (Sp.a), de schepen van Openbare werken, kan er niet mee lachen. 'Mijn diensten zijn allesbehalve gelukkig. Wij doen er alles aan om de stad een leuk cachet te geven en dan is er iemand die vindt dat hij het recht zomaar in eigen handen kan nemen. Waar gaan we naartoe? Een priester zou toch zelf het goede voorbeeld moeten geven?'

Dat er versiering op kerken is aangebracht, vindt ze een logische keuze. 'De geboorte van Jezus is in de katholieke kerk toch een prettig feest? Daarbij staat de kerk centraal in de gemeente, zodat iedereen genot heeft van de versiering. In vind dit niet onerend', aldus Van de Steen. De stadsdiensten werden al uitgestuurd om de verwijderde feestverlichting op te halen. In Gijzegem wordt ze waarschijnlijk opnieuw aangebracht op het nabijgelegen oud-stadhuis.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees