Gevangenisstraf is zelden zinvol

Gevangenisstraf is zelden zinvol

Foto: © MHB

Onze gevangenissen zitten overvol. Er zijn 9.300 gedetineerden terwijl er slechts 8.000 plaatsen beschikbaar zijn. Het ziet er niet naar uit dat daar snel verandering in komt. Door die hachelijke situatie is elke vorm van begeleiding onmogelijk geworden.
Terwijl veel mensen denken dat gevangenen met hun tv en internet een luxeleventje leiden, doet strafpleiter en advocaat Jef Vermassen een pijnlijke vaststelling. ,,Gevangenisstraffen zijn zelden zinvol'', zegt hij.

Tralies zijn voor Vermassen lang niet altijd het juiste antwoord op de criminaliteit in onze samenleving. Dat blijkt ook als hij moet vaststellen dat veel ex-gevangenen opnieuw in de criminaliteit terechtkomen. Eén op de twee ex-gevangenen belandt ook meermaals achter de tralies. Bovendien schieten gevangenisstraffen van langer dan zeven jaar hun doel voorbij. Te lang vastzitten maakt mensen bitter, ze zien het nut van hun straf niet meer in en wandelen vaak de gevangenis uit als zwaardere criminelen dan toen ze binnenkwamen. Repressie is niet de sleutel voor een succesvolle aanpak van de misdaad, alternatieve straffen wel, zo vindt Vermassen.
Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees