Architecten verkiezen moderne aanbouw boven klassieke veranda in Maarkedal

Architecten verkiezen moderne aanbouw boven klassieke veranda in Maarkedal
Gaan hedendaagse en klassieke architectuur samen? De woning van Katrien en Marnik in Maarkedal laat zien van wel. Nadat ze in contact kwamen met architecten Dirk Baert en Bernard Libert, ruilden ze hun plannen om een veranda aan hun huis te bouwen in voor een hedendaagse aanbouw. ,,Op eigen houtje hadden we dit nooit aangedurfd.''
Veertigers Marnik en Katrien kochten hun huis vijftien jaar geleden, goed wetend dat hun woning vroeg of laat te klein zou zijn. Ondertussen hebben ze een dochter van negen, Paulien. Bovendien werd Katriens vader ziek en toen hij bij het echtpaar zou komen inwonen, werd het plaatsgebrek acuut. Architectenduo Dirk Baert en Bernard Libert uit Oudenaarde werden aangezocht om over een oplossing na te denken.

Achteraan strekte zich immers een grote tuin uit, waarvan gerust een stuk kon worden afgesnoept. Het koppel, dat een eerder rustieke stijl verkiest, dacht eerst aan een veranda. ,,We wilden vooral meer licht en ruimte'', zegt Katrien. ,,Een veranda leek de meest logische oplossing.''

De architecten zagen het anders. ,,Een veranda bouwen staat gelijk met toegeven aan die typisch Vlaamse kotjescultuur . Het klassieke huis had er in de loop van de jaren al twee ontsierende garages bij gekregen. Als je er nog een hokje aanbouwt kun je bezwaarlijk spreken van kwalitatieve architectuur.'' Het alternatief was de integratie van alle aanbouwsels in één nieuw volume dat de link zou vormen tussen het hoofdgebouw en de achtertuin. Bovendien zou dat bijkomende volume met het hoofdgebouw contrasteren door een frisse architecturale aanpak en een duidelijk hedendaagse stijl.

Leefbaar minimalisme

Het is een aanpak die werkt. Achter de vroegere woning werd een strakke, lange balk gebouwd waarin de oude garages, een terras en een nieuwe open leefruimte werden geïntegreerd. De overgang tussen oud en nieuw is een couloir waarin de langwerpige keuken een plek kreeg. De voorplaats van het woonhuis werd de kamer van Katriens vader. Sinds het overlijden van de man, is het een bureau.

De architecten besteedden veel zorg aan doorkijkjes in de woning en aan de relatie tussen de ruimtes. Vroeger zat de keuken in een erker weggestopt. Vandaag kijkt Katrien vanuit haar nieuwe keuken in de tuin.

Vooral de leefruimte is een heerlijke plek. ,,Leefbaar minimalisme'', noemen de architecten het. De ramen zijn groot, de lichtinval maximaal. Materialen als vloerbekleding en verlichting lopen binnen en buiten door.

De raamprofielen werden smal gehouden om het contact binnen-buiten niet te verstoren. De details zijn weloverwogen. Een betonnen sokkel werd precies op maat gemaakt voor het aquarium van Marnik. Een knap detail is het hellend vlak dat het niveauverschil tussen het huis en de hoger gelegen tuin overbrugt.

De contrasten tussen oud en nieuw zijn groot. Stijl en aankleding van het vroegere woonhuis verraden de hang van het koppel naar het rustieke, terwijl in de nieuwe leefruimte de sfeer wordt bepaald door pure architectuur die niet veel franjes verdraagt.

Het contrast wordt in de verf gezet door de bekleding: lichtgrijze crepi voor het nieuwe volume, baksteen voor het oude deel. De architecten hebben het over yin en yang. ,,Stijlbreuk klinkt te negatief. Ons principe is: als je iets toevoegt, laat dat dan ook zien. De aanbouw moet net zo goed een exponent zijn van zijn tijd als het oude woonhuis dat is.''

Meerwaarde bieden

,,Dat we zoiets ingrijpends zouden doen hadden we zelf nooit gedacht'', zegt Katrien. ,,Maar ik ben blij dat ze ons op de mogelijkheden hebben gewezen. Op eigen houtje hadden we het nooit aangedurfd. We genieten volop van ons nieuwe huis.''

,,Als architect heb je de plicht te wijzen op de mogelijkheden en de kwaliteiten van een pand'', zegt Dirk Baert. ,,In overleg met de bouwheer zijn we tot een meerwaarde gekomen die er anders niet was geweest.''



Info: dirk.baert.architect@busmail.net. Het meubilair in de leefruimte werd geleverd door Home-Art, Oudenaarde.
Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees