TERZIJDE. Kwalijke reputatie

De affaire met Robert Heras als trieste middenpunt zal de reputatie van het Spaanse wielrennen geen deugd doen. Dat nu ook dé Iberische trots aan de schandpaal dreigt te belanden... De op één na hoogst geplaatste Spanjaard in het ProTour-klassement (na Mancebo), lid van de beste Spaanse formatie.
Zoals gezegd, het voedt alleen maar de vermoedens en geruchten die de jongste jaren hooguit werden gemompeld maar zelden uitgesproken. Zelfs wat Heras betreft. In de Tour haalde die in de meest recente edities hooguit het niveau van een goeie helper. Een paar maanden geleden dwarrelde hij nog als 45ste naar de Champs-Élysées, op ruim anderhalf uur van Armstrong. De cols deed hij in de bus, met de sprinters. In de openingstijdrit, over 19 km, verspeelde hij meteen 2'20''. In de Vuelta echter: olè ! Berggeit, tijdrijder, plots kon hij weer alles. De motivatie, de moral ? Zou kunnen.

Roberto Heras is lang niet de enige Spanjaard die er met eindeloos wantrouwen op wordt aangekeken. De oranje stoottroepen van Euskaltel oogsten in de wandelgangen nog veel meer wenkbrauwengefrons. Mayo, Laiseka, Zubeldia en co. Abrupt naar de top maar daar even snel weer weg. Twee jaar geleden een vliegende brigade, dynamiteurs van de Tour, ondertussen nog slechts schaduwen. Zelfs in eigen land kunnen ze het niet meer. Het kaarsje in versnelde vaart opgebrand? Zonder brandstof gevallen? Hoe ook, onze verre zuiderburen hebben hier en daar een stalletje uit te mesten, zo blijkt.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.