Proces Breivik in cijfers

Proces Breivik in cijfers

Foto: REUTERS

Maandag begon het proces tegen massamoordenaar Anders Breivik. Hieronder vindt u alles terug wat u moet weten over het proces in cijfers.

Rechters: 5, twee professionele rechters en drie lekenrechters. De vijf rechters hebben elk evenveel zeggenschap. Wenche Elizabeth Arntzen (foto 1) is de hoofdrechter en leidt de debatten.

Advocaten: 166. Anders Breivik wordt bijgestaan door 4 advocaten: drie mannen en een vrouw onder leiding van Geir Lippestad (foto 2). Het viertal maakte al ophef door te poseren als voor een crimi-serie. 162 advocaten vertegenwoordigen de 770 overlevenden en de families van de slachtoffers.

Openbare aanklagers: 2, een vrouw en een man, Inga Bejer Engh (42) en Svein Holden (45, foto 3)).

Getuigen: 150.De verdediging van Breivik roept 99 getuigen op die allemaal zullen getuigen over hun extreemrechtse gedachtegoed. Zij moeten het bewijs leveren dat Breivik niet alleen staat met zijn ideeën en dus niet geestesgestoord is. Vooral dat punt wil Breivik maken met zijn proces. De getuigen die door de advocaten van de slachtoffers zijn opgeroepen, zullen komen vertellen hoelang Breivik al op zijn plan broedde.

Kostprijs: 15 miljoen euro. Voor dit proces is een nieuwe zaal in het gerechtshof gebouwd. Een ander deel van het budget dient voor de opvang van de journalisten. En er zijn zware veiligheidskosten: gedurende het proces zijn vijf straten rond het gerechtsgebouw constant afgesloten, uit vrees voor een bestorming (foto 4).

Locaties: 18 gerechtszalen. Het eigenlijke proces wordt in het nieuwe gerechtsgebouw van Oslo gevoerd. De gebeurtenissen daar worden rechtstreeks doorgestraald naar 17 andere zalen, waar de familieleden en journalisten zitten.

Accreditaties: 2.100. Wie in een van de 18 gerechtszalen binnenwil, moet geaccrediteerd zijn. 1.500 journalisten kregen een accreditatie, net als 600 familieleden. De verwanten lopen haast allemaal met een bijzondere sticker op hun jas: 'Geen interviews' (foto 5).

Maximumstraf: 21 jaar, tenminste wanneer een meerderheid van de rechters Breivik toerekeningsvatbaar acht. Die 21 jaar kunnen met een noodwet worden verlengd. Oordelen de rechters dat Breivik mentaal gestoord is, dan wordt hij voor onbepaalde tijd naar een psychiatrische instelling gestuurd.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees