Hout vasthouden

Finse firma levert bouwpakket voor familiewoning

Het huis van Erik en Marleen is een buitenbeentje in het Oost-Vlaamse Melle. Het ligt een eind van de weg af maar wie een glimp opvangt, blijft staan om te kijken. Het bijna gele hout is zo helemaal anders dan de bruinrode baksteen die we gewend zijn.

Acht jaar geleden begonnen Erik en zijn echtgenote Marleen bouwplannen te maken. Erik rakelde het idee van een houten huis op. Marleen stond wel open voor het concept, maar maakte er geen geheim van dat ze liever traditioneel wilde bouwen.

Die mening veranderde toen het echtpaar op een beurs in contact kwam met Finwood, een Finse houtbouwfirma die bouwt volgens de principes van het hoge Noorden. Massief houten woningen, opgebouwd uit duurzaam dennen- en larikshout dat in de donkere Finse bossen groeit. Het hout wordt verwerkt tot gelamelleerde balken: elke balk is samengesteld uit twee of meer gedroogde stroken, met ecologische lijm verlijmd, zodat het hout niet kan scheuren of vervormen. ,,Dit is houtbouw zoals ik het me had voorgesteld'', vertelt Erik.

Reis overtuigt

Om Marleen helemaal te overtuigen, trok het echtpaar naar Lapland. In het piepkleine dorpje Alajärvi, in het uiterste noorden van Finland, draait alles rond de ultramoderne houtbouwfabriek. Omdat er amper enkele maanden per jaar licht is, groeien de bomen traag. Dat vertaalt zich in een hoge vezeldichtheid en uitzonderlijk sterk hout. Marleen raakte helemaal in de ban van het concept. ,,Kiezen voor een dergelijke houten woning, is kiezen voor een levensstijl. Dat heb ik in Finland begrepen. Ik wist toen voor het eerst ook zeker dat ik zo wilde wonen.'' Ook zoon Geert ging mee in het enthousiasme van zijn ouders. Het besluit werd genomen om een tweewoonst te bouwen, waarvan de ouders het gelijkvloers en de zoon en zijn vriendin de bovenverdieping zouden betrekken.

Ze namen contact op met de aannemer en gingen aan de slag. Een massief houten woning wordt tot in de kleinste details uitgetekend, waarna alle elementen in de Finse fabriek worden gemaakt en per containerschip naar ons land verscheept, klaar voor de assemblage.

Architecturaal lieten de bouwers zich inspireren door de bergen, de andere passie van de familie. De bouwstijl in Scandinavië is anders. Erik: ,,We hebben de Scandinavische bouwmethode gekoppeld aan de bouwstijl van de bergen. Voor ons het beste van twee werelden.'' Inzake architectuur is met houtbouw overigens alles mogelijk. Het uiterlijk van een massief houten huis wordt vooral bepaald door de hoekverbindingen en daarin bestaan veel systemen, die niet per se rustiek ogen.

Sauna kost bijna niets

Sfeerbepalend is het feit dat overal, zowel binnen als buiten, het hout zichtbaar blijft. De horizontale belijning van de op elkaar gestapelde balken vormt het vaste patroon dat overal in huis terugkeert. Je kunt het hout wel schilderen, maar Erik en Marleen hebben dat niet gedaan omdat ze de natuurlijke houtkleur zo appreciëren. Belangrijk is ook dat een zeer gedetailleerd plan wordt gemaakt. Alle openingen voor leidingen en stopcontacten worden in de fabriek uitgefreesd. Het is onmogelijk om achteraf een leiding te verleggen of een extra aansluitpunt te maken.

Erik en Marleen kozen voor een ruime woning, waarin de gezellige woonkamer de aandacht trekt. De eetplaats met Scandinavisch geïnspireerd meubilair paalt aan de keuken en loopt aan de andere kant over in de zithoek, waar een imposante houtkachel staat. De vloer is van berkenhout, een duurzame houtsoort, iets lichter van kleur dan de wanden. Verwarmen gebeurt met effen grijze speksteenradiatoren. Een ruime badkamer met sauna ligt aan de achterzijde. Erik: ,,In een dergelijke woning is een sauna een kleine investering. Enkel de kachel en de bankjes moet je kopen. Het houten volume is er sowieso.''

De verdieping is het terrein van de zoon en zijn vriendin. Een ruim appartement, met een knus overdekt terras.

Goed tegen reuma

Zowel ouders als kinderen zijn gelukkig in de nieuwe woonst. ,,Je voelt dat het anders is'', zegt Marleen. ,,Het huis voelt altijd aangenaam aan. Gezellig warm in de winter en koel in de zomer.'' ,,Het is ook gezond wonen'', vult Erik aan. ,,Veel reumalijders nemen in laatste instantie hun toevlucht tot een houten woning. In Finland zijn bijna geen reumalijders. Hout neemt vocht op en geeft het op het juiste moment weer af. Heel anders dan de betonnen bunkers waar veel Vlamingen vandaag in wonen.'' Ook op het vlak van energieverbruik zitten ze goed. De stookkosten in een houten huis worden op de helft geschat van die van een traditioneel gebouwde woning.

Belangrijk om te weten, is dat een houten woning leeft. Na de bouw kan een huis tot tien centimeter zakken. Dat is perfect normaal en er wordt rekening mee gehouden tijdens de bouw en het ontwerp. Her en der in de woning zijn grote vijzen zichtbaar, die de eerste drie jaar na de bouw met de regelmaat van de klok door de aannemer worden bijgedraaid.

Erik schat de kostprijs van zijn woning iets hoger dan een traditionele bouw. In principe kan het voor dezelfde prijs, maar Erik en Marleen hebben gekozen voor duurdere materialen, zoals berkenhout en natuursteen voor vloeren. Bij houtbouw wordt de uiteindelijke kostprijs vooral bepaald door de materialen. De werkuren blijven beperkt.

www.finwood.be

Corrigeer

MEER NIEUWS