Britten openen klopjacht op Olivier Trusgnach

GENK - De jonge Genkenaar Olivier Trusgnach die in 1996 Elio Di Rupo van pedofilie beschuldigde, wordt in Groot-Brittannië wegens grootschalige fraude gezocht. Het Britse opsporingsprogramma Crimewatch verspreidde deze week zijn profiel en is op zoek naar mogelijke sporen die naar Trusgnach kunnen leiden. De man zat eerder al een celstraf uit voor diefstal, waarna hij naar de andere kant van het Kanaal vluchtte.

Trusgnach werd voor het grote publiek bekend toen hij in 1996 PS-voorzitter Elio Di Rupo - toen nog vice-premier - van pedofilie beschuldigde. De jonge Genkenaar beweerde dat hij als minderjarige seksuele contacten had met Di Rupo. Uiteindelijk bleek de Trusgnach-affaire op niets te berusten, maar het nieuws zette Di Rupo wel wekenlang op de voorpagina van alle kranten.

Di Rupo kwam ongeschonden uit de zaak en was zelfs de eerste politicus die voor zijn homoseksualiteit uitkwam.

De Genkenaar heeft zijn pluimen intussen nog niet verloren, maar heeft enkel zijn actieterrein naar Londen verlegd. Trusgnach werd geboren in 1974 en verzeilde vanaf zijn achttiende in het Brusselse homomilieu. De man maakte een resem schulden en werd in 1994 ook nog eens veroordeeld toen hij vermomd als aalmoezenier een herdenkingsmis voor koning Boudewijn opdroeg. In 1997 wist hij Roger Souvereyns, toenmalig chef-kok van het Hasseltse sterrenrestaurant Scholteshof, te charmeren. Niet veel later ging hij er aan de haal met een aanzienlijke buit, waarvoor hij een celstraf kreeg.

Enkele jaren later duikt de naam Trusgnach weer op en wordt er - niet verwonderlijk - van ,grootschalige fraude' gesproken. De man is intussen dertig jaar, loopt er goed gekleed bij en spreekt Engels met een licht accent. Hij zou zich tegenwoordig al verschillende titels opspelden, waaronder hertog Olivier von Mecklenburg-schwerin. De BBC en de Britse politie hebben nu de zware taak de Genkenaar te klissen.

(DHH)

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio