Ontplofte bal helpt paars-wit op weg

Anderlecht kreunend voorbij La Louvière

Anderlecht kreunend voorbij La Louvière

Foto: © BELGA

Na het debacle tegen Bremen is Anderlecht zuchtend en kreunend overeind gekropen. De nipte 2-1 overwinning tegen La Louvière houdt de Brusselaars op vier punten van leider Club Brugge, maar daar gingen bloed, zweet en tranen aan vooraf. Lang zag het ernaar uit dat een schitterende goal van Espartero Broos de strop om de nek zou leggen, maar een ontplofte bal van Baseggio en een omgezette strafschop van Zetterberg jaagden een diepe zucht van verlichting door het Astridpark.

In afwezigheid van Mbo en Wilhelmsson koos Broos voor een onuitgegeven flankbezetting. Baseggio en Zewlakow vervingen de gebuisden Ehret en Lovre.

Het bleek niet de gelukkigste oplossing. La Louvière stelde daar een verstikkend middenveld tegenover, met Assou-Ekotto en Espartero als vervelende stoorzenders. Het werkte een toch al zenuwachtig begonnen paars- wit behoorlijk op de heupen.

Pas rond het kwartier ontwikkelde de thuisploeg wat druk, maar Toyes mocht zonder gele sanctie Aruna torpederen. De Ivoriaan kopte kort daarop een hoekschop van Zetterberg te fel naar de grond, waardoor de bal nog over doel botste. Toegegeven, een gestroomlijnde actie tussen de twee Anderlechtenaren verdiende beter. Maar eerst veegde Zambernardi van de lijn, en daarna kopte Baseggio over.

Het doelpunt hing in de lucht, maar viel aan de overkant. Een wereldgoal van Espartero, in één tijd met een volley binnengeknald na knap voorbereidend werk van Ishiaku op de rechterflank. Fantastisch doelpunt, dat wel, maar weer liet Anderlecht een tegenstander zomaar vrij voor doel.

Fluitconcert

Het thuispubliek kon dat maar matig appreciëren en stuurde de eigen voetballers met een fluitconcert naar de kleedkamer.

Dat werd er na de pauze niet beter op. Paars-wit ontsnapte door een flinterdun draadje aan de 0-2. Invaller Yannick Vervalle was Zitka al voorbij gedribbeld, maar in plaats van binnen te trappen, wilde het gewezen Anderlecht-product nog afleggen. De Brusselaars leken geen fatsoenlijke aanval in mekaar te kunnen knutselen, tot de match plots een stuk sensatie opgelepeld kreeg. Aruna stuitte op Proto, waarop Baseggio in de rebound de 1-1 binnenknalde. Groot protest van La Louvière, die hadden gezien dat de bal in de loop van het schot ontplofte en dus vonden dat de goal moest afgekeurd worden. Tumult alom, en bij het daaropvolgende concentratieverlies in de volgende speelminuten haalde Zambernardi Aruna onderuit. Een gespannen Broos durfde zelfs niet kijken naar de elfmeter, maar koele kikker Zetterberg zette feilloos de 2-1 om. De ontlading was enorm groot in het Astridpark. Zelfs op de eretribune gingen ze volledig uit hun dak: Michel Verschueren schudde van pure blijdschap alles en iedereen door elkaar.

Aflevering 13: Ref Van Driessche over de vloer, Anderlecht onder vuur Beluister nu

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.