Schrijver Herman Brusselmans over thaiboksen, sport en zijn topdrie van 'schone wijven' op de Boekenbeurs

Schrijver Herman Brusselmans over thaiboksen, sport en zijn topdrie van 'schone wijven' op de Boekenbeurs

Herman Brusselmans naast Daniella Somers en de organisatoren van de Night of the Champions in Gent. ,,Mijn krantenboer had mij gevraagd om eens te komen.'' Foto: © FVV

Sigaretje, zijn knappe vriendin Tania in de buurt, leren jekker en in het zwart. Lange manen ook. Hij is nog altijd pure rock-'n-roll, schrijver van de weemoed Herman Brusselmans. De man die zich ooit de mooie jonge god noemde, is 47 en blijft enthousiast als een kind over de zweetgeur en sterren van de sport. Zelfs thaiboksen kent geen geheimen meer. ,,Zelf sporten? Ik ben 47! Snookeren heb ik wel eens geprobeerd, maar ik sloeg een belabberd figuur,'' zegt de voormalige linksbuiten voetbal.

Hotel Holiday Inn in Gent. Een herfstavond. Een wat muffe en donkere ontvangstruimte met veel tapijt. Geroezemoes. Dadelijk vindt een persconferentie plaats over een wereldtitelkamp thaiboksen: volgende week zaterdag kijken de ruig ogende Vlaming Jan Van Denderen en de verlegen, donkere Nederlander Franklin Semerel elkaar in de ogen in Sint-Amandsberg. Ongemerkt komen schrijver Herman Brusselmans en zijn vriendin Tania binnen. Verloren gelopen op weg naar de Boekenbeurs? Ze steken een sigaretje op en praten gedempt. Hij heeft met Heilige Schrik net een nieuw boek uit: 250 van zijn beste columns in Humo gebundeld. Op zijn best hartverscheurende kreten om een beetje menselijkheid, deze scènes over het wel en wee van alledag.

Wat heef hij hier in 's hemelsnaam verloren?

Krantenboer

,,Mijn krantenboer Didier Gaelens van aan 't Sluizeken had het gevraagd. Hij is de man die Tania en ik elke dag bevoorraadt met twee pakjes sigaretten en natuurlijk de boekskes.. . Ik wist dat hij trainer was in een bepaalde gevechtssport, en nu organiseert hij dus een wereldtitelkamp, blijkbaar in thaiboksen, wat dat ook moge zijn. Noem het een vriendendienst. Dit is ook een keertje wat anders,'' zegt Brusselmans. ,,Ik ben trouwens geïnteresseerd in elke sport, als er maar competitie aan te pas komt. Allé, geen dressuur voor paarden hé, dat nu ook weer niet.'' Herman, al bekomen van de dood van je hond Woody?

,,'t Gaat al wat beter, maar het blijft toch moeilijk. Woody, die was overal bij, dat beest verving het kind dat we nooit hadden, elf jaar lang. (mijmert) Hij ging bijvoorbeeld mee met ons aan tafel, pootjes netjes op de rand en kon zo uren blijven zitten We hebben een koffietafel gehouden voor dertig man.'' Terzake. Is er in je romans plaats voor sport?

,,Weinig. In mijn columns in de krant natuurlijk wel, en een keer in het literaire voetbaltijdschrift Hard Gras . Weet je, er zijn twee onderwerpen waaraan ik al jaren denk maar nog nooit over geschreven heb: mijn tijd bij het leger, waarin niéts gebeurde, en voetbal. Maar een fictief verhaal over voetbal schrijven, hoe doe je dat? Je kunt toch moeilijk schrijven over Piet Janssens in de spits bij Anderlecht? Of een Nigeriaanse spits? Dat pakt niet, als je geen echte naam gebruikt. Maar als je dat doet, moet je dan weer opletten of je hebt een proces aan je broek. (lacht) Ik heb er wel ooit over nagedacht om mijn personage Guggenheimer na de tv-sector, de reclame- en de uitgeverswereld in het voetbal te laten optreden, als spelersmakelaar.'' Heb je iets met gevechtssporten?

,,Weinigen die het weten, maar ik heb nog in Japan gevochten. (lacht) Grapje. Engels boksen hé, en ik ken Freddy De Kerpel ook wel. De mythe Mohamed Ali natuurlijk, die zijn naam veranderde toen hij nog Cassius Clay heette. 's Nachts dat titelgevecht Rumble in the Jungle , (toen Ali in 1974 in Kinshasa tegen George Foreman de wereldtitel bij de halfzwaargewichten pakte, vwf). De kamp tegen Jean-Pierre Coopman Schrijnend. Heel mooi. Het moment van zijn nederlaag was bijna te voorspellen, en toch is Coopman voor de rest van zijn dagen beroemd en kan hij op dat gevecht teren. Nochtans, had Mohamed Ali gewild, hij had hem doodgeslagen.''

Mike Tyson

,,Later dan Mike Tyson, een heel aantrekkelijke, speciale figuur voor de mensen. De laatste in België was die gast van Gent, hoe heet hij ook weer? Ismaïl Abdul ja. En dan is er natuurlijk nog Daniëlla Somers en haar oeuvre. (Ze werd wereldkampioene, vwf),,

,,De bokswereld is er één waarin veel allochtonen rondlopen, de mensen zouden haast denken dat het meer een sport is voor Turken en Marokkanen. Een wereld ook waarin de meesten uit lagere milieus afkomstig zijn . (denkt na) Boksen kan een heel mooie sport zijn, als de twee tegenstanders tenminste voor het offensief kiezen. En dan heb je de wijven met de bordjes natuurlijk. Die sfeer ook, met een getoupeerde blonde of vrouwen met pelsen jassen'' Jouw sportcarrière begon mooi. Je zei ooit: ,,Ik heb als voetballer op de rand gestaan van een profcarrière, maar dat is stukgelopen op mijn puberbranie.'' Sport je nu nog?

,,Ik ben begonnen bij Vigor Hamme en daarna bij Lokeren, als linksbuiten. Sindsdien Ik ben zot op snooker, maar als ik iets wil doen, dan wel op niveau want anders interesseert het mij niet. Dan stop ik. Wel, ik héb een paar keer gesnookerd, maar ik heb toen maar een belabberd figuur geslagen. Ik heb er geen talent voor. En om nu nog ergens op een knullige manier aan te beginnen Ik ben 47 hé.''

Tania: ,,Ik heb mij een bodycoach aangeschaft, zo'n ding dat trilt.''

Herman: ,,Ja, da's misschien ook nog iets voor mij, da's beter dan meppen op mijn smoel te krijgen zoals een bokser.''

De mooie Chloë

Je beroep dan. Hoe was het al op de Boekenbeurs? ,,Maandag was het volle bak. Die signeersessies, dat werkt nog altijd hé: ik schat dat ik daardoor drievierde boeken meer verkoop. Alle beetjes helpen, dus doe ik dat niet tegen mijn goesting. En als je iets doet, moet je het goed doen, vind ik. Ik wil me dus ook amuseren met het publiek, en je ziet er ook eens een collega terug, zoals Jos Vandeloo, een ongelooflijk lieve man. Of Jef Geeraerts. Pas op, ik heb naar hen opgekeken in de jaren zestig, dat waren mijn goden in die tijd. Tania en ik maken ook elke dag een topdrie op van de schone wijven. Tania, wie was maandag ook weer de nummer één?

Tanja: ,,Die Chloë.''

Herman: ,,Ja, zo'n meisje van 16 of 17 jaar, dat een boek liet signeren met zó'n smile . 'Voor de mooie Chloë' heb ik in het boek geschreven. Het klinkt debiel en naïef, maar dat maakt je dag goed.''

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.