Jaak Van Assche en Tuur De Weert halen samen herinneringen op

© © Pol De Wilde - VUM

Alom tegenwoordig op het scherm tegenwoordig: Jaak Van Assche en Tuur De Weert. De twee zestigers zijn zowat elke dag op tv te zien. Is het niet in F.C. De Kampioenen, dan herhaalt de VRT wel een klassieker als De collega's.

Hans VAN GOETHEM

Beide heren zijn momenteel druk bezig met de opnames van een nieuwe Kampioenenreeks, iets wat ondertussen een jaarlijkse traditie is geworden. ,,Tijdens mij eerste opname moest ik mij destijds de hele tijd inhouden om niet de slappe lach te krijgen", herinnert Jaak Van Assche (65) zich, terwijl Tuur De Weert (62) - net als zijn vaak verstrooide personages - dromerig voor zich uitkijkt. ,,Ik kende Marijn De Valck al jaren maar plots stond hij naast me in zijn kostuum van Balthazar Boma. Het leek wel of ik in een wereld van stripfiguren beland was."

Zelf probeer je er in het dagelijkse leven een stuk verzorgder uit te zien dan je alter ego Fernand. Geen vettig haar of een geruite gilet voor jou?

Jaak:

,,Het gevolg is wel, dat mensen in lachen uitbarsten als ze mij in een kostuum zien. Bij de opening van het nieuwe gemeentehuis vorige week heb ik het mogen horen:

Amai, ge zijt zo chique

."

Tuur:

,,Mij vragen ze altijd waar Pascalleke is."

Geen voorgekauwde serie

In de herhalingen van De Kampioenen op zaterdag spelen jullie niet mee, maar in de week zijn jullie 's namiddags weer te zien in De collega's

. Pikken jullie zelf af en toe een herhaling mee?

Jaak:

,,Dat gebeurt zeker. Tijdens de kerstvakantie heb ik samen met mijn broer, die in Wenen woont, de dvd van

De collega's

nog eens bekeken. Ik vind het leuk om dat terug te zien, al hebben die herhalingen wel één nadeel: fysiek ben ik nogal veranderd, dus kunnen mensen het op straat niet laten om te zeggen

Die De Pesser ziet er eerder uit als verre familie van jou

."

Tuur:

,,Ik heb deze week nog het einde van de eerste aflevering gezien, waarin Romain De Coninck met pensioen gaat. Heel mooi gespeeld. Dan zie je dat die reeks toch uniek was, ze blijft overeind. Dat komt omdat Vincent Rouffaer, die de laatste twee reeksen geregisseerd heeft, zijn tijd vooruit was qua tempo en timing."

Jaak:

,,En dankzij Jan Matterne uiteraard, de eerste échte dramaturg van Vlaanderen. Hij moest ook niet weten van een lachband, omdat hij geen voorgekauwde serie wou. Hij was een meester in het creëren van een wereld die iedereen herkent. Ooit moest ik op de belastingsdienst zijn en de controleur vroeg me om eens mee te gaan naar hun kantoor. Daar begon hij iedereen aan te wijzen:

Da's onze De Pesser en dat is een echte Van Hie

." (lacht)

Net als Ann Petersen

Een tijdje geleden waren jullie te zien in herhalingen van Het pleintje , ook al van Jan Matterne. Wat opviel was dat hij heel mooi vastlegde hoe de maatschappij aan het veranderen was: heilige huisjes als het huwelijk en de zuilen zijn inmiddels neergehaald.

Tuur:

,,Jan had dat inderdaad goed gezien. Je kunt het je nu niet meer inbeelden, maar vroeger werd je echt in de christelijke, de socialistische of liberale zuil geboren en begraven. Contact met andersdenkenden bestond haast niet. Jaak en ik komen allebei uit de katholieke zuil en ik herinner mij nog dat ze thuis raar opkeken toen ik les wou volgen bij Luc Philips aan het conservatorium. Dat waren de vrijzinnigen!"

Het einde van De kampioenen is nog lang niet in zicht, maar denken jullie soms al aan pensioen?

Tuur:

,,Nee. Vreemd hé? Maar ik kan me niet inbeelden dat een acteur 65 wordt en plots zegt

Mij moet je niet meer opbellen

. (Jaak knikt instemmend) Kijk naar Ann Petersen: zij heeft tot aan haar dood geacteerd. Oud worden in een rol zoals zij deed, dat lijkt me echt heel mooi."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie