Wandelclub Opsinjoorke steunt autisme met Doto

MECHELEN - Wandelclub Opsinjoorke neemt traditiegetrouw deel aan de Dodentocht. Dit jaar stapt de Mechelse wandelclub mee ten voordele van de Stichting voor Autisme. Tijd voor een babbel met de 33-jarige Erik Arrebits, een licht autistische man met een even sterk als opgewekt karakter én een olifantengeheugen.

,,Dat prima geheugen is typisch voor autisten. Naast verjaardagen en telefoonnummers, kan Erik moeiteloos details geven van reizen die we twintig jaar geleden maakten. Hij weet bijvoorbeeld nog de precieze vertrekdata", vertelt Irene Jacobs, moeder van Erik. Zoonlief luistert glimlachend mee en geeft af en toe commentaar op wat zijn ouders vertellen.

Vaste gewoonten

,,Autisme is eigenlijk een karakterstoornis. Het komt er op aan tot hen door te dringen. Als kind was Erik in zichzelf gekeerd en dat wilde ik er zo veel mogelijk uit krijgen. Ik vroeg hem mij aan te kijken, te lachen, een kus te geven enz. Aanvankelijk wilde hij niet praten maar ik vond praten absoluut belangrijk. Ik leerde hem woordjes op afbeeldingen met het voorwerp ernaast in het echt", zegt Irene gedreven.

,,Toen uiteindelijk het verdict viel, autisme, was ik blij. Nu zouden we wel tips en begeleiding krijgen van dokters en psychologen dacht ik. Maar uiteindelijk hebben we alles zelf moeten uitzoeken. Van 's morgens tot 's avonds hield ik me bezig met Erik. Het huishouden deed ik wel wanneer hij in bed lag."

Erik schrijft foutloos maar wel erg onleesbaar. Tot het derde leerjaar ging hij naar een gewone school maar daarna volgde hij buitengewoon onderwijs. Erik heeft nog een broer, Jurgen, die zes jaar jonger is. ,,Autisten zijn ook erg gesteld op vaste gewoonten. Vroeger was het echt een probleem als we een kwartier later dan gewoonlijk aten. Ondertussen is dat gelukkig fel verbeterd. Je mag als ouder ook niet te gauw toegeven aan hun sterke karakter", besluit Irene. (CRM)

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio