Kermiskinderen naar eigen kleuterschool

LEUVEN - De kinderen van de foornijveraars kunnen tijdens Leuven Kermis naar een heuse kleuterschool tussen de attracties. Het initiatief komt van kraamster Rosa Severeyns en is een primeur in ons land. Vlaams minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke steunt de school financieel.

In Nederland bestaat het al langer, maar kermiskraamster Rosa Severeyns wilde ook in Vlaanderen een kleuterschool voor kermiskinderen van de grond krijgen. De kraamster is voorzitster van de vrouwenbond van foornijveraars. Ze ging aankloppen bij minister Vandenbroucke. Die zag wel wat in het initiatief. Op 1 september komt hij in Leuven het lintje knippen van de allereerste kleuterschool voor kinderen van kermiskramers. De school zal meereizen met de grote kermissen en krijgt als eerste een plaats op het Ladeuzeplein in Leuven. De foorkramers betalen de infrastructuur, de Vlaamse overheid betaalt de leerkracht.

,,Een heel goede zaak'', vindt kermiskramer Jacques, die ook in Leuven een kraam plaatst. ,,De kleuters blijven anders gewoon bij ons, in de woonwagens. Het is te moeilijk om hen steeds in een andere school onder te brengen.''

Schepen Christiane Vanneck (CD&V) was ook meteen gewonnen voor het idee. Na wat schuifwerk met enkele kramen, krijgt de school een plaatsje op het Ladeuzeplein. Allicht komen er een vijftal kleutertjes terecht tijdens Leuven Kermis.

De kermis zelf telt dit jaar 79 attracties op vier pleinen: het Hooverplein, het Ladeuzeplein, de Oude Markt en het Martelarenplein. Er was een reuzenrad voorzien, maar de uitbater liet zopas weten dat hij niet komt. Hij heeft nog contractuele verplichtingen in Duitsland. In de plaats komt er een 75 meter hoge attractie bij op de Oude Markt, met de naam 'Katapult'. De politie controleert ook dit jaar het geluid. Het kraam dat de negentig decibel overschrijdt, wordt gestraft en eventueel gesloten. (BCZ)

Leuven Kermis van 1 tot en met 20 september

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio