Technische dienst pakt uit met Belgische primeur

Vuilniswagen op koolzaadolie

HASSELT - Hasselt is de eerste gemeente van het land waar een dienstwagen werd omgebouwd om te rijden op pure plantaardige olie (PPO). De technische dienst koos voor een huisvuilwagen die jaarlijks zo'n 22.000 kilometer rijdt met een gemiddeld verbruik van 35 liter/100 kilometer. De aanpassing heeft 6.000 euro gekost maar wordt over drie jaar afgeschreven door een jaarlijkse bespraring van 2.300 euro.

Hasselt nam reeds eerder initiatieven om de uitstoot van CO2 te beperken: een deel van het wagenpark is uitgerust met hybride of elektrische motoren en het personeel beschikt over méér fietsen dan auto's. Toch rijden er nog veelal diesels rond en de bedoeling is die binnen afzienbare tijd om te bouwen naar koolzaadolie. De eerste proef is alvast geslaagd: een vuilniswagen werd door de firma Plantenolie bvba uit Ravels omgebouwd.

Goed voor milieu

Naast een paar technische aanpassingen aan de motor werd ook een extra brandstoftank ingebouwd. Zodra de bedrijfstemperatuur wordt bereikt, schakelt het systeem automatisch over van diesel naar koolzaadolie. Het enige wat de chauffeur nog moet doen, is 's avonds voor het binnenrijden de laatste drie kilometer manueel op klassieke diesel overschakelen. Daardoor worden de brandstofleidingen gespoeld en kan 's morgens zonder problemen gestart worden, ook bij extreme koude.

Koolzaadolie kost momenteel 0,7 euro/liter en voegt bij verbranding géén CO2 toe aan de atmosfeer. Het is dus erg milieuvriendelijk en levert voor een gemiddelde vrachtwagen een besparing op van 2.300 euro per jaar.

De brandstof wordt geperst uit koolzaad en dat wordt in ,,wisselbouw'' geteelt: één keer om de vier jaar kan je op een akker koolzaad telen en die teelt op zich is al goed voor het milieu. Eén hectare koolzaad neemt ongeveer drie ton CO2 op uit de lucht en is goed voor 1.300 liter brandstof en 2.300 kg hoogwaardig krachtvoer voor de veeteelt. De lange wortels van het gewas maken de grond los, waardoor het regenwater beter toegang krijgt tot de diepere lagen en de meststoffen beter worden opgelost.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio