Commotie rond afschaffing blauwe zone op marktplein

Politie ontkent heksenjacht

HOOGLEDE - De gemeente schafte de blauwe zone-regeling op het marktplein af om de publieke opinie te sparen van het overijverige schrijfwerk van de lokale politie. De RIHO-politie reageert verbolgen op het verwijt van een heksenjacht. ,,Objectieve cijfers bevestigen dat de politieke argumentatie niét klopt'', zegt korpschef Curd Neyrinck.

Op het marktplein naast het gemeentehuis mag je weer urenlang parkeren en daar maken de Hoogledenaars graag gebruik van. De gemeente schafte de blauwe zone-regeling af omdat het naar eigen zeggen klachten regende over onbillijke boetes.

,,Sinds de politiehervorming hebben we geen enkele controle meer over de boetes die worden uitgeschreven wanneer mensen de blauwe zone niet respecteren'', argumenteerde schepen Erwin Delbeke op de gemeenteraad. ,,We vinden het niet netjes dat mensen massaal op de bon worden gegooid terwijl ze een begrafenis bijwonen. Of dat mensen die gedurende enkele minuten bij de bakker of bank binnenwippen een bonnetje onder de ruitenwisser vinden bij hun terugkeer.''

De VLD-fractie doet daar nog een schep bovenop. ,,Dit waren geen bekeuringen meer, maar echte pesterijen. Het was een wedstrijd geworden tussen de gedwongen optredende ambtenaren om zoveel mogelijk bonnetjes te schrijven. Het werd stilaan een pestbelasting'', lees je in haar Burgerkrant.

,,Het argument van een ontketende heksenjacht is niét correct'', reageert RIHO-korpschef Curd Neyrinck. ,,Objectieve cijfers geven me overschot van gelijk. Vanaf halfweg mei 2005 tot eind vorig jaar werden 192 boetes uitgeschreven in 168 dagen. We tellen 71 vaststellingen tussen nieuwjaar 2006 en de datum van de afschaffing. Met een gemiddelde van één boete per dag is me dunkt hoegenaamd géén sprake van een klopjacht.''

Politieke hoek

,,De opbrengst van de blauwe zone bedroeg in 2005 precies 4.710 euro. Dat is heel wat minder dan het ingeschreven bedrag van 10.000 euro aan inkomsten bij de opmaak van de RIHO-politiebegroting voor 2005. Ik ken bovendien weinig kleine boodschappen of begrafenissen die langer dan twee uur duren. De RIHO-hulpagenten zijn verontwaardigd over de gebruikte toon waarmee ze op de korrel zijn genomen. In elk geval zet de korpsleiding ze niét onder druk om met veel ijver parkeerboetes uit te schrijven'', onderlijnt Curd Neyrinck.

In dit verkiezingsjaar ligt de ware reden voor de afschaffing misschien in politieke hoek? Het valt alvast op dat de raadsbeslissing viel toen de Hoogleedse burgemeester in het ziekenhuis herstelde van een trombose.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio