Stoelen opera Amsterdam komen naar Rumbeekse toneelzaal

Huis te Koop in oude kapel

ROESELARE - In het najaar wordt het toneelstuk ,,Huis te Koop'' opgevoerd in de toneelzaal van Onze Kinderen. Na poppentheater wordt in deze nieuwe zaal voor het eerst een avondvullend programma opgevoerd.

Zaal Onze Kinderen is het product van de hechte samenwerking tussen het gelijknamige instituut en het Roeselaarse Draadpoppentheater. Na de opening moest nog wat aan de inrichting gesleuteld worden. Onder andere de 150 stoelen bleken niet van die kwaliteit om er een avondje op door te brengen.

De oplossing kwam uit onverwachte hoek. De opera van Amsterdam renoveerde ook haar inrichting en misrekende zich in het aantal stoelen. Voor een appel en een ei kon Onze Kinderen 150 rode, pluchen zetels op de kop tikken. Met nieuw, rood tapijt en een streepje verf zal de oude kapel binnenkort helemaal dat zijn waarvan de beheerders dromen: een klein, gezellig theater met een uitmuntende akoestiek.

Terug naar de bron

Na het poppentheater wordt in november voor het eerst ook een avondvullend theaterprogramma gespeeld. Regisseur Rik Assez vond een twintigtal mensen bereid om ,,Huis te Koop'' te spelen. ,,We hebben geen nieuwe toneelvereniging opgericht. De negen toneelspelers zijn allemaal bijzonder gemotiveerd om terug naar de bron van het toneel te gaan. Geen catering dus of een ingewikkeld decor. We zijn ervan overtuigd dat de diverse toneelverenigingen te veel in hun eigen achterkeuken bezig zijn. We moeten overkoepelend werken.''

Dat dat niet evident is, blijkt als je de toneelkalender van het najaar even openslaat: wat verderop in Rumbeke speelt 't Souffleurke het stuk ,,Huis te Huur'', andere titel, maar hetzelfde stuk.

,,Neen, er is geen toneeloorlog in de maak in Roeselare. Wel kunnen we niet wegsteken dat hier en daar wat ontevredenheid heerst. Soms is het voor toneelspelers opboksen tegen de grote namen. Vaak is het moeilijk om eens een grote rol te krijgen. Daarom ons initiatief. In elk geval willen we duidelijk stellen dat wij geen nieuwe toneelvereniging zijn. We hebben geen naam en na de acht voorstellingen in november wordt de groep opgedoekt,'' aldus nog Rik Assez. (RBC)

Huis te koop op 11, 12, 17, 18, 19, 22, 25 en 26 november. Nu al tickets (6 euro) te koop op 0476-35.41.60.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio