Zomerse Hoogdagen vieren vijftig jaar Kanegem Bebloemd

Begonia's sieren bloemendorp

KANEGEM - Dankzij de vereniging Kanegem Bebloemd heeft het dorpje Kanegem zich een wijdverspreide reputatie als bloemendorp aangemeten. De vereniging viert dit jaar haar gouden jubileum en pakt passend uit met hoogstandjes die de titel alle eer aan doen. De Zomerse Hoogdagen trakteren het grote publiek vier dagen lang gratis op een kleurrijke pracht en praal.

Paradepaardjes van de Zomerse Hoogdagen zijn het bloementapijt en de demonstratietuin die voor de gelegenheid worden aangelegd. Beide ontwerpen zijn van de hand van de Aarseelse landschaps- en tuinarchitect Lieven Vereecke en het realiseren ervan is een waar huzarenstuk.

Tussen de Sint- Bavokerk, het voormalige gemeentehuis en de twee centrumstraten wordt een oppervlakte van 700 m{+2} ingevuld met planten. Driehonderd m{+2} ervan worden ingepalmd door een bloementapijt dat louter uit begonia's zal bestaan. ,,Ik kreeg de opdracht voor het ontwerp vorig jaar in oktober van de vereniging Kanegem Bebloemd. Voor de concrete invulling inspireerde ik me op het bestaande ontwerp van het kerkplein en de renaissance- en barokstijl van de kerk'', vertelt Vereecke.

Versgeplukte begonia's

Op een originele manier toont hij met bloemen wat de toeristische troeven van Kanegem zijn. Zo worden Briek Schotte, Kardinaal Danneels, de Sint-Bavokathedraal en de Mevrouwmolen in het bloemenperk gesymboliseerd. ,,Het bloementapijt bestaat uit begonia's in de meest diverse kleurschakeringen. Het hele ontwerp is op ware grootte uitgetekend op een folie die zaterdagochtend op het kerkplein wordt uitgerold. Twintig kwekers zullen vervolgens de puzzel opvullen met versgeplukte begonia's. Er zijn 250 bloemen nodig per vierkante meter met een totaal van 75.000 stuks. Tussen de opgevulde tekeningen door komen groene rustvlakken waarvoor in totaal 400 m{+2} grasmatten nodig zijn.''

Van aan de kerk tot aan de pastorie komt er een dreef van laurieren. ,,Die wordt opgebouwd met een zeldzame soort met smalle, gele bladeren. Het is de bedoeling om het publiek tijdens deze Zomerse Hoogdagen met uitzonderlijke en nieuwe variëteiten te laten kennismaken.''

Het begoniatapijt kun je vanaf zondag 13 tot en met dinsdag 15 augustus aanschouwen. Om het resultaat optimaal te bewonderen, wordt in de Kanegemstraat een podium opgesteld van waarop je een perfect overzicht op het bloementapijt hebt.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio