Britse vrachtwagenchauffeur zat mee in complot

Stiefvader realitysterren overvalt goudtransport in Grimbergen

Stiefvader realitysterren overvalt goudtransport in Grimbergen

Foto: IMAGEGLOBE

GRIMBERGEN - Vier gangsters hebben aan een Britse rechter toegegeven dat zij begin oktober achter de overval op een goudtransport in Grimbergen zaten. Een van hen is de chauffeur van het transport, een ander is de stiefvader van twee Engelse realitysterretjes. De buit, meer dan 1miljoen euro, werd teruggevonden in Antwerpse hotelkamers.

Britse gangsters overvielen op 4 oktober 2011 een vrachtwagen van een transportfirma die goud en zilver van Zwitserland naar Groot-Brittannië vervoert. Aan boord waren 25 kilogram goudstaven en 150 kilogram zilveren bolletjes.

De chauffeur, ook een Brit, was die ochtend zeer vroeg vertrokken vanuit Extra Logistik in Vilvoorde. Zijn bestemming was Dover. Maar met een list hielden de overvallers de vrachtwagen tegen op de Brusselse ring, ter hoogte van Grimbergen. Een van de dieven nam plaats naast de chauffeur en liet zich tot aan de nabijgelegen parking van Groot-Bijgaarden voeren. Daar 'overvielen' de gewapende boeven de chauffeur.

Op een snelwegparking in Wetteren werd de buit overgeladen in een vluchtauto. De chauffeur werd gekneveld en in de laadbak achtergelaten. Pas 12 uur later kon een patrouille van de wegpolitie de man bevrijden.

Althans, zo leek het toen toch. Op het proces in Engeland heeft de chauffeur, Brian Mulcahay (44), nu toegegeven dat alles doorgestoken kaart was. Hij speelde onder één hoedje met de overvallers. De buit zou netjes worden verdeeld.

Goud in beha

Met de hulp van de Britse politiediensten konden drie overvallers negen dagen later worden geklist in twee hotelkamers in Antwerpen. Een van hen, een vrouw, probeerde bij haar arrestatie nog vlug twee goudstaven in haar beha te stoppen. De vrouw moest op het proces komen getuigen maar staat zelf niet terecht.

De vier bendeleden riskeren zware celstraffen. Een van hen is David Chatwood (53). Zijn stiefdochters, Sam en Billie Faiers, spelen belangrijke rollen in The only way is Essex, een realityreeks van de Britse zender ITV die pieken van twee miljoen kijkers haalt. Chatwood werd vorig jaar gearresteerd in het huis waar hij woont met hen en hun moeder.

Alle bendeleden gingen over tot bekentenissen. Ze pleegden ook in Engeland gelijkaardige overvallen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees