Geen hond voor doetjes of beginners

Siberische Husky verloochent zijn barre roots nooit

© © Pol De Wilde - VUM

Het mogen dan poeslieve knuffels lijken, Siberische Husky's blijven honden die hun roots hebben in het barre hoge noorden, waar doetjes het niet lang uithouden. ,,Wie een Husky in huis neemt, moet rekening houden met zijn ruwe kantjes'', zegt An Lazoen.

Luk VANDENBROUCKE

De Siberische Husky komt oorspronkelijk uit Noordoost-Siberië, waar hij al eeuwen fungeert als slede- en gezelschapshond voor het Chuchi-volk. Van daaruit bereikte hij Alaska. De ideale schofthoogte van een reu bedraagt 53-60 centimeter, voor teven 51-56 cm.

De regels in een husky-roedel zijn bijzonder streng. Wie als leider door het leven stapt, kan het zich permitteren zijn onderdanen regelmatig af te rossen als ze niet gehoorzamen. Zet je zo'n klepper in een huisgezin, dan zijn die ruwe waarden en normen niet direct te verzoenen met kleine kinderen. ,,De Husky zou wel eens kunnen denken dat hij die mensenpuppy manieren moet aanleren'', zegt An Lazoen, die in Berlare zelf vijf uitgelaten kleppers heeft rondlopen. ,,Een Husky is niet voor doetjes of beginners. De beesten hebben een te sterk eigen karakter.''

,,Bijten zal hij nochtans niet doen. Hij zal wel het kind op zijn plaats zetten als het hem irriteert, plaagt of verveelt. Dat doet hij door het kleine mensje overhoop te lopen of met de poten omver te gooien. Een mep met de poot en een klap met open kaken behoren eveneens tot de mogelijkheden om zijn eigenwaarde hoog te houden.''

Jagen op katten

Op katten valt de Husky al evenmin. Als zijn puppyjaren voorbij zijn, komt het jachtinstinct boven. De kat wordt dan een prooi, zelfs als ze samen zijn opgegroeid.

,,Africhten? Niet zo evident. Het wordt hard en lang werken om hem op te voeden. Bij de een gaat het wat vlotter dan bij de ander, maar volledige gehoorzaamheid mag je nooit verwachten van een Husky. En weglopen zullen ze blijven doen. Hun territorium kan nooit groot genoeg zijn en zwerven is hun lange leven. Laat de deur van het huis openstaan en onze vriend is de pijp uit. Een lange lijn bij een wandeling is dan ook aangeraden.''

Beweging moet dus ook centraal staan bij bij de Husky-baas. Even het blokje om, is onvoldoende. Een wandeling moet minimaal 20 minuten duren en als het kan, moet elke dag meerdere van die uitstapjes tellen. Regen of niet, de temperamentvolle Husky kickt op een serieuze inspanning.

Halve wolven, zoals ze wel eens genoemd worden, zijn Husky's niet. Het zijn wel degelijk echte honden. ,,Ze blijven tot op hoge leeftijd puppy-speels, geestelijke volwassenheid kennen ze niet. Ze worden gemiddeld twaalf jaar en kennen soms verrassende zotte buien tot op hoogbejaarde leeftijd - zeker als er puppy's in de buurt zijn'', zegt An Lazoen.

Als waakhond zijn ze minder geschikt. ,,Zelfs al lopen er twintig Husky's rond het huis, potentiële dieven zullen met vrolijk enthousiasme worden verwelkomd. De hond zal het bezoek wel aankondigen maar geen onderscheid maken tussen vriend en vijand.''

Hou er ook rekening mee dat een Husky ruit, meestal tweemaal per jaar. De pels komt dan los in grote klompen haar. De rui duurt tussen een en vier weken. Als je het proces wil versnellen, moet je de hond vaker kammen en met een wasbeurt verblijden.

MEER NIEUWS