Commentaar

Kans

Elio Di Rupo heeft zich de voorbije maanden niet eens geheel onterecht een reputatie van eeuwige twijfelaar verworven. Tot gisteren. Op zijn nota valt veel te zeggen, maar niet dat ze het werk is van iemand die geen risico's durft te nemen.

Di Rupo wist dat hij met zijn nota in de eerste plaats moest bewijzen dat hij meer kan zijn dan alleen de voorzitter van de PS, dat hij in staat is om zich boven de partijen te stellen en een compromis kan vinden. Zijn nota is in elk geval een verdienstelijke poging in die richting. Niemand zal het in zijn hoofd halen om dit een pure PS-nota te noemen. In het huidig klimaat, waarin verkiezingen stilaan onvermijdelijk leken, is dat gedurfd. Niemand stoot graag zijn kiezers voor het hoofd aan de vooravond van een mogelijke campagne.

Nog verrassender is dat Di Rupo het compromis niet ineenknutselt door op elk terrein het meest gematigde standpunt in te nemen. Heel wat voorstellen - over werklozen, brugpensioen en een groeinorm in de gezondheidszorg van twee procent bijvoorbeeld - klinken de Franstalige linkerzijde bepaald radicaal in de oren. 'Dat is pure N-VA', werd gisteren door een paar observatoren in het Frans gepreveld. Anderzijds zullen voorstellen voor een taks van vijftig procent op winst uit snelle aandelenverkoop voor de Vlaamse rechterzijde ongetwijfeld klinken als vloeken in de kerk.

Het voordeel is dat Di Rupo het debat opent. Niet om het grijze compromis nog wat grijzer te maken. Wel om over duidelijke stellingnames en standpunten te discussiëren.

Elke partij zal op deze nota vermoedelijk talloze opmerkingen hebben. Dat is geen reden om deze nota radicaal af te wijzen. Regeringen zijn nog nooit gevormd door het schrijven van nota's, om er helemaal te geraken hebben we ooit onderhandelingen uitgevonden. Het wordt hoog tijd dat dit land die traditie weer ontdekt en dat zij die een akkoord willen, tenminste rond een tafel gaan zitten om te zien of ze dat akkoord ook echt kunnen vinden. De nota van Di Rupo geeft alvast een stevige voorzet.

Corrigeer