,,We hebben voldoende bewijs''

Lierse zet Mardulier, Fassotte en Deman zonder pardon op straat

Lierse zet Mardulier, Fassotte  en Deman zonder pardon op straat

Foto: © BELGA

Hebben ze nu bekend of niet? Het was de vraag die gisteren een hele dag lang brandde op de lippen van talloze Lierse-supporters. Rond zevenen volgde bij monde van voorzitter Theyskens de officiële bevestiging en tegelijk het keiharde verdict voor zondaars Mardulier, Deman en Fassotte: zij worden met onmiddellijke ingang uit de club gezet. ,,Wij hebben voldoende bewijs'', aldus Leo Theyskens.

Nog voor de ingetogen ochtendtraining van tien uur in het regenachtige Tongerlo beëindigd was, waren achtereenvolgens Laurent Fassotte, Cliff Mardulier en Patrick Deman de laan langs het anders zo rustige Sporta-complex uitgestoven. In hun zog een roedel perslui, tekenend voor de Hollywood-stijl waarin voetballers Fassotte en Mardulier en hulptrainer Deman daags voordien al ondervraagd werden door het gerecht.

Geen van hen mocht van datzelfde gerecht enige verklaring afleggen over de grond van de (omkoop)zaak. De drie mochten het even later wel uitleggen aan het voltallige clubbestuur van Lierse. En dat terwijl hun maats even verderop de voetbalschoenen aanbonden en voor de ogen van een paar verbijsterde supporters een partijtje met één doelman afwerkten.

Ploegafgevaardigde Donato Lallo, manager Danny Aras en vooral voorzitter Leo Theyskens hielden de vraaggesprekken met hun dienaars goed verborgen achter een paar deuren en woorden waarrond aanvankelijk een dichte mist hing.

,,Ik wacht nog op een telefoontje van mijn raadsman en van het parket om definitieve uitspraken te doen. Voorlopig worden de bewuste spelers op non-actief gesteld'', was rond het middaguur de eerste uitleg van de Lierse-voorzitter. ,,Geen enkele van de drie heeft de vele twijfels bij mij kunnen wegnemen, maar ik kan de beschuldigingen bevestigen noch ontkennen.''

,,Ze waren alledrie nerveus bij de gesprekken'', vulde Aras aan. ,,Maar wat kan ik zeggen als ik niets mag zeggen van het gerecht?''

Diepgewortelde kanker

Ondertussen was ook al bekend dat doelman Yves Vanderstraeten (,,Ik mag niets zeggen, ik heb spreekverbod. Het blijven gissingen.'') woensdag aan de tand gevoeld werd door de speurders. Toch duurde het tot zeven uur 's avonds voor de geplaagde Theyskens enige opheldering kon geven over misdaad en straf.

Trainer René Trost, assistent Eric Van Meir en sympathisant Walter Grootaers schoven mee aan voor de persconferentie. ,,Dat we gelijk hadden door half november een klacht in te dienen, wordt dezer dagen bewezen'', stak Theyskens van wal. ,,De diepgewortelde kanker is nu wel duidelijk voor iedereen. Daarom heeft het Lierse-bestuur unaniem en met zekerheid beslist om Cliff Mardulier, Laurent Fassotte en Patrick Deman om dwingende reden te ontslaan.''

,,Jongens die makkelijk te misbruiken waren'', ging de voorzitter verder. ,,Ik ben ervan overtuigd dat de strategen, de echte schuldigen zeer snel zullen worden geïdentificeerd en gestraft. Wij laten Lierse niet ten onder gaan aan corruptie. Wij gaan ervan uit dat de groep nu niks te maken heeft met de affaire.''Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.