Omkoping in het Belgische voetbal: de zwarte lijst

1999Coen Burg en Marc Cox nemen steekpenningen aan van illegale gokkers om hun club Westerlo te laten verliezen van KV Kortrijk. De spelers worden door de bond voor twee en drie jaar geschorst. Het gerecht veroordeelt hen tot een celstraf van zes maanden.

1998 Maurice Cooreman wordt aanzien als het brein achter een omkopingsnetwerk in het Belgische voetbal. Tijdens de eindrondewedstrijd Ingelmunster-Hamme loopt Cooreman in de val, opgezet door het parket van de KBVB. Hij wordt levenslang geschorst.

1997Eendracht Aalst wordt vrijgesproken in een vermeende omkoopzaak, waarbij jeugdcoördinator Eddy Roelandt van Beveren Dirk Rosez (RWDM) zou benaderd hebben in naam van Aalst. Ook Manu Karagiannis (Antwerp) en Rudy Moury (Charleroi) zouden door Bart De Bruyn aangesproken zijn. Roelandt en De Bruyn worden geschorst.

1990 RWDM wordt ervan beschuldigd om via tussenpersonen doelman Pol Peeters van Zwarte Leeuw te hebben benaderd. De zaak komt uit omdat het beloofde omkoopgeld nooit in Rijkevorsel aankomt. Doelman Peeters geeft openlijk toe benaderd te zijn, maar RWDM wordt in beroep vrijgesproken omdat het beroepscomité de link naar RWDM niet kan aantonen.

1984Voetbalmanager Jean Elst geeft één miljoen frank aan de Spaanse scheidsrechter Guruceta-Muro om tijdens de halve finale van de UEFA-Cup Anderlecht-Nottingham in het voordeel van Anderlecht te fluiten. Het geld had hij gekregen van toenmalig Anderlecht-voorzitter Constant Vanden Stock. In november 1995 kwam het omkoopschandaal aan het licht, maar de verjaringstermijn van tien jaar was dan al overschreden.

Nog in 1984 legt onderzoeksrechter Guy Bellemans een omkoopaffaire bloot. In de slotwedstrijd van het seizoen '81-'82 steekt Standard alle spelers van Waterschei 30.000 frank toe om hun kansen niet voluit te verdedigen. De zaak is voor de voetbalbond verjaard en dus kan Standard niet met degradatie bestraft worden. Voorzitter Roger Petit wordt van de bondslijsten geschrapt, trainer Raymond Goethals en een aantal internationals worden voor maanden geschorst.

1981Beerschot wordt in beroep en op basis van zware vermoedens veroordeeld tot degradatie naar tweede klasse, omdat enkele spelers van Beringen zouden zijn benaderd.

1977Lon Polleunis wordt voor onbepaalde tijd geschorst omdat hij bij een vermeende omkoopaffaire tussen Sint-Truiden, Tongeren en Patro Eisden zou zijn betrokken.

1976La Louvière wordt naar derde klasse verwezen wegens omkoping van spelers van Berchem. Jef Jurion, trainer van La Louvière, wordt van de bondslijsten geschrapt.

1966Walter Bogaerts wordt gehoord in een omkoopaffaire waarbij Cercle Brugge spelers van Lierse zou hebben benaderd. Cercle wordt naar derde klasse verwezen.

1965Eendracht Aalst degradeert naar tweede klasse, maar wordt naar derde klasse verwezen omdat trainer Van den Ende Sporting Charleroi zou hebben benaderd.

1964Turnhout tracht in eerste klasse te blijven door spelers Gebreurs en Gijbels van Beringen om te kopen. De club wordt naar tweede klasse verwezen.

1963Waterschei koopt een ex-Waterschei-speler die bij Tilleur speelt om. De Limburgers worden naar derde klasse verwezen.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.