James Blunt wordt geweerd op Brits radiostation

Genoeg James, genoeg!

Genoeg James, genoeg!

Foto: ap

,,Goodbye my James, goodbye my friend", dat mag het Britse radiostation Essex FM vanaf nu zingen. De zender in Zuid-Engeland krijgt te veel reacties van luisteraars die hoorndol worden van de muziek van de Britse zanger. Ook Belgische radiostations krijgen kritiek op Blunt.

Het Britse radiostation Essex FM wil niet langer de hits You're Beautiful en Goodbye My Lover van James Blunt draaien. ,,Het gebeurt wel vaker dat luisteraars zeggen dat ze een song van een artiest moe zijn, maar we hebben nog nooit meegemaakt dat een song zoveel commentaar krijgt", zegt Chris Cotton, Essex FM-programmadirecteur. Het station kreeg mailtjes en telefoontjes met de boodschap: ,,Weg ermee! Ban hem van je radiozender!" Cotton: ,,Zelfs fans van Blunt zeggen dat zijn hits nu toch iets te vaak gedraaid worden." De zender wacht nu de reacties van de luisteraars af maar volgens Cotton ziet het ernaar uit dat Blunts hits een tijdje uit de ether zullen gaan.

Hoe zit het met de Belgische luisteraars? Zijn wij Blunt ook beu? ,,Niet zo massaal", zegt Tom Klerkx, muzieksamensteller bij 4FM. ,,We hebben onlangs nog een mailtje gekregen van een luisteraar die voor de eerste keer Beautiful had gehoord en naar de naam van de zanger vroeg. Raar maar waar, sommige luisteraars kennen Blunt nog niet." 4FM doet geregeld luisteronderzoek en daaruit blijkt wel dat Without you van Mariah Carey een hoge 'stoorfactor' heeft, terwijl Every breath you take van The Police dan weer heel erg geliefd is.

Kotsbeu op den duur

Maar radio Donna kreeg op den duur wel reacties. James Blunt werd er dan ook grijs gedraaid. ,, You're Beautiful is de single die het langst op de playlist heeft gestaan, zeker meer dan dertig weken", zegt Alain Claes, muziekcoördinator bij Donna. Als een nummer op de playlist staat, wordt het gemiddeld tien tot dertig keer per week gedraaid. ,,We hebben dat nummer dus meer dan zes maanden laten horen, een absoluut record", lacht hij. ,,Op den duur werden luisteraars het kotsbeu." Toch kreeg Donna meer reacties op Je t'adore van Kate Ryan. ,,Maar ja, we moesten nu eenmaal dat nummer laten horen tot het songfestival. De fans van Lordi hebben ons gevraagd of we Hard Rock Halleluja ook zo vaak wilden draaien", grijnst hij.

De Britse FM Essex programmadirecteur liet ook nog weten dat hij trots is dat hij de druk van de platenindustrie kan weerstaan. Hoezo 'druk'? Claes: ,,De platenindustrie probeert ons natuurlijk te overtuigen om hun songs op onze playlist te krijgen. Maar echte druk is dat niet. Wij hebben uiteindelijk het laatste woord. Ik weet wel dat platenmaatschappijen in Amerika de radiozenders betalen om hun muziek op de playlist te krijgen, maar hier gebeurt dat gelukkig niet."

Hebben de radiostations ooit al een lied gebannen omdat het de luisteraars te veel irriteerde? ,,Als we veel mailtjes krijgen over eenzelfde liedje, dan leggen we dat liedje aan een groter testpubliek voor. Als het daar ook slecht scoort, voeren we het af. Je zou gek zijn als je geen rekening hield met de luisteraar ", zegt Q-music-verantwoordelijke Johan Notenbaert.

En Blunt? Die casht verder

Maar de jongerenzender Studio Brussel blijft gewoon haar eigen zin doen. ,,Je kan niet voor iedereen goed doen. De ene vindt Blunt geniaal, de ander vindt het een slechte kloon van Coldplay", zegt StuBru-muziekredacteur Libelia de Splenter. Dat vindt ook Donna-man Claes, maar... ,,Ik snap toch dat de luisteraars die Blunt beu zijn. Ik heb het ook wel zo'n beetje gehad."

En wat zegt Blunt hier zelf op? Hij trekt er zich niks van aan: ,,Ik moet er niet naar luisteren, ik ben degene die het zingt en het heeft me al veel liefjes opgeleverd." En ook veel geld. De hit You're Beautiful werd nummer één in 25 landen en zijn album Back to Bedlam verkocht wereldwijd meer dan zeven miljoen exemplaren.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S