Nieuw licht op spits van Sint-Hilariuskerk

WEVELGEM - Sinds gisteren prijkt niet langer een rood maar een geel knipperend licht bovenop de toren van de Sint-Hilariuskerk van Wevelgem. Het plaatsen van dat licht verliep in coördinatie met het kerkbestuur maar is uiteindelijk voor rekening van de financieel noodlijdende intercommunale WIV die het vliegveld beheert. Omdat de toren aan watersijpeling leed, werd ook dat euvel aangepakt.

Er kwam een kraan van de firma Despriet aan te pas om de werfkooi met twee medewerkers van de firma Moerkerke Dakwerken uit Wevelgem tot vijftig meter hoog bij de kerktoren te brengen.

Bedrijfsleider Geert Moerkerke: ,,Een aantal zwarte natuurleien elementen waarmee de toren sinds 1976 is bekleed, waren door wind en regen verdwenen zodat er in de toren een begin van waterinsijpeling was ontstaan. Waar de leisteen was verdwenen, werden nieuwe leien aangebracht en vastgelegd.''

Veiligheidslicht

Het waren Peter Vancompernolle en Dany Ghesquière uit Wevelgem die voor het bedrijf de klus klaarden. Ghesquière is ook een ervaren berggids en bijgevolg gewoon om op grote hoogte te vertoeven. Nu de torenkraan van Despriet er toch stond, werd voor rekening van het vliegveld meteen ook een nieuw veiligheidslicht op de toren geplaatst.

Remi Langedock, koster én verantwoordelijke voor het kerkgebouw: ,,Het rode licht dat nu op de toren stond brandde enkel 's avonds. De nieuwe veiligheidsvoorschriften verplichten de luchthaven om voortaan een geel licht te plaatsen dat overdag geel pinkt en 's nachts automatisch overschakelt op rood. Van bij het eerste morgenlicht floept het terug op geel.'' (BVC)

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio