Familiebedrijf viert zijn 175-jarig bestaan

Brouwerij Strubbe lanceert nieuw streekbier

Brouwerij Strubbe lanceert nieuw streekbier

Marc Strubbe, die als zesde generatie in het bedrijf werkt, met het nieuwe streekbier 'Ichtegems Grand Cru'. Foto: © veo

ICHTEGEM - De Brouwerij Strubbe uit Ichtegem blaast dit jaar 175 kaarsjes uit. Het familiebedrijf is al aan de zevende generatie toe. Naar aanleiding van het jubileum brengt de brouwerij een nieuw streekbier uit, namelijk Ichtegems Grand Cru. Dat streekbier nog in de lift zit, bleek afgelopen weekend nog toen 600 bierliefhebbers de brouwerij een bezoek brachten op de opendeurdag.

Het bedrijf werd opgericht in 1831 door Karolus Strubbe. ,,Aanvankelijk was het bedrijf een boerderij-brouwerij. De boerenstiel is later naar de achtergrond verdwenen", zegt Marc Strubbe, die als zesde generatie in het bedrijf werkt. De zoon van zijn neef is ondertussen ook in het bedrijf gestapt, waardoor brouwerij Strubbe al aan zijn zevende generatie zit.

Naast de twee familieleden werken momenteel vier arbeiders in het bedrijf. Het is de laatst overgebleven brouwerij in het kanton Oostende. ,,De familie heeft altijd geopteerd om een kleine standvastige groei na te streven. Sommige brouwers investeerden in vastgoed, maar vergaten zo hun brouwerij te optimaliseren. Toen meer en meer cafés de deuren moesten sluiten, kwamen deze brouwers in de problemen. Gelukkig heeft onze familie altijd de gulden middenweg gevolgd. Ook vandaag investeren wij steeds in de nieuwste productietechnieken, en dat is de reden dat wij er nog altijd zijn", vertelt Marc Strubbe.

,,Indien je vandaag wil concurreren met de grote bedrijven, krijg je het moeilijk in de sector. Wij opteren om naast hen te leven en richten ons op nichemarkten. Interbrew heeft in de tijd België op de wereldkaart gezet. Wij lopen in het kielzog en profiteren mee van deze trend", aldus de brouwer.

Naar het buitenland

,,Wij produceren 15.000 hectoliter per jaar, waarvan 40 procent gaat naar landen als Italië, Amerika, Japan, Denemarken, enz. Belgisch bier is heel populair in het buitenland", aldus nog Marc Strubbe.

De brouwerij in Ichtegem produceert onder meer Ichtegem's Oud Bruin, De Keyte, Houten Kop, Vlaskop en Dikke Mathille. Ter gelegenheid van het 175-jarig bestaan lanceert het bedrijf ook een nieuw streekbier. Ichtegems Grand Cru is een roodbruin bier met 6,5 procent alcohol dat gerijpt is in eiken vaten. Een krat met 24 flesjes van 33 cl kost 23 euro.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio