Minionderneming van Sint-Paulusinstituut overklast concurrenten

Homo Cabarectus

GENT - De minionderneming Talenttheatre van leerlingen van het Sint- Paulusinstituut stevent af op een ongekend succes. In plaats van kaarsjes of koeken te verkopen, besloten 18-jarige miniondernemers een grote humorwedstrijd voor jong talent te organiseren. Resultaat: volgende week donderdag 30 maart vullen ze met Homo Cabarectus het hele Internationaal Congrescentrum (ICC).

Het hele auditorium van het ICC vol boeken als kleine, jonge onderneming, het is niet aan iedereen gegeven. Het Sint-Paulusinstituut kaapt dan ook al drie jaar op rij de prijs weg voor beste Oost-Vlaamse minionderneming.

Maar de minionderneming van dit jaar komt toch wel bijzonder creatief uit de hoek, vindt ook Evelien Martens van de Vlaamse Jongerenondernemingen (Vlajo): ,,We organiseren de miniondernemingen al twintig jaar, om de jongeren in contact te laten komen met alles wat bij het ondernemen hoort. Omgaan met budgetten, financieren, je product goed uitspelen. Meestal verkopen de leerlingen kaarsen of fruitmanden op de speelplaats, maar de jongste jaren is de creativiteit enorm gegroeid.''

,,De mensen van Talenttheatre slaan echter toch wel alles. Met hun onderneming wil het 19- koppige team een forum bieden aan jonge, getalenteerde humoristen.''

Met de hulp van een professionele jury, waarin onder meer komiek Nigel Williams en acteur Michaël Pas zitting hebben, zijn ze over heel Vlaanderen op zoek gegaan naar goede stand-up comedians. Uit de 21 kandidaten hebben ze er de vijf beste uitgekozen en die worden volgden donderdag in het ICC voor de leeuwen gegooid.

,,Aan de hand van een ,,humormeter'' zal de beste er worden uitgekozen en tot Homo Cabarectus worden gekroond'', aldus Martens.

Geld opbrengen

De jongeren hebben hun onderneming in twee gelijkwaardige afdelingen opgesplitst. TopAct omvat het creatieve gedeelte en concentreert zich op de talentenwedstrijd Homo Cabarectus . Sprankel staat dan weer in voor de financiële ondersteuning en organiseert allerlei acties.

,,Want een minionderneming moet nu eenmaal ook geld opbrengen'', zegt Jacob Vermeulen van TopAct. ,,Het voornaamste doel van de minionderneming is om naast jong talent een forum te geven, ook winst te maken. We zijn met een startkapitaal van 1.200 euro vertrokken en die som moeten we zoveel mogelijk trachten te verhogen. De onderneming telt ook aandeelhouders, die op het einde van de rit hun dividenden zullen uitgekeerd krijgen.''

Talenttheatre heeft alvast de prijs voor de beste Oost-Vlaamse minionderneming gekregen en maakt nu een grote kans om de beste minionderneming van Vlaanderen te worden. Meter Miss Belgian Beauty Céline Ducaju en peters Nigel Williams, poppenkoning Jean-Pierre Maeren en schepen van Cultuur Sas Van Rouveroij geven alvast hun fiat aan Talenttheatre .

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio