Vakantie

WINNAAR CATEGORIE PLEINEN

Mullem, waar de tijd bleef stille staan...

Mullem, waar de tijd bleef stille staan...

Foto: © srd

De hellende kasseien van de Lange Aststraat lijken voor altijd verbonden met een zwoegende peloton wielrenners. Van 'Den Ast' leidt een bochtige afdalingen naar het beschermde dorpsgezicht van Mullem. Een droombeeld van hoe Vlaanderen geweest is, en hoe het hier en daar nog steeds kan zijn. Uw mooiste plekje van Vlaanderen in de categorie pleinen.

Wie het venijnige klimmetje van de Lange Aststraat met de fiets trotseert, kan niet alleen rekenen op pijnlijke kuiten en mijn respect, maar ook op een welverdiende en verrassende afdaling langs de Korte Aststraat. Tussen een haag van bomen lijkt de weg naar een ander tijdsgewricht te kronkelen.

Je zou het Vlaanderens geheimpje willen noemen, maar het dorpsplein van Mullem is dat al lang niet meer. Ieder weekend vinden wandelaars en fietsers hun weg naar de pittoreske deelgemeente van Oudenaarde om er te genieten van de landelijke rust, het alom aanwezig groen en het authentieke, beschermde dorpsgezicht.

De in 1994 heraangelegde kasseiweg op het plein wordt omringd door 19de-eeuwse hoeves, een kerk met een geschiedenis die teruggaat tot 877, een Klein Kasteeltje dat zijn oorsprong tussen de 10de en 12de eeuw moet hebben, en de oude dorpsschool waar nu een restaurant huist.

,,Toen ik veertien jaar geleden voor het eerst in Mullem kwam, heb ik hier meteen mijn hart verloren'', vertelt tuinarchitect Vincent Verlinden. ,,Ik kreeg de kans een hoeve op het dorpsplein te huren en kan me sindsdien niet inbeelden hier ooit nog weg te gaan.''

Vincent knapte de hoeve op met respect voor de historische waarde. ,,Aan de buitenkant mag je sowieso niets veranderen, omdat de hoeve tot het beschermde dorpsgezicht behoort. Maar ook binnenin heb ik alles zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat hersteld.'' Het resultaat is een warme en aantrekkelijke woning, slechts één voorbeeld van wat Mullem te bieden heeft.

Muntschat

De geschiedenis van de pittoreske Sint-Hilariuskerk gaat terug tot in 877, al spreken sommige bronnen van een ontstaan in de 11de eeuw. De toren waakt statig over de tuin van Vincent en wordt omringd door een kerkhof. ,,Dat is volzet en kan dus niet meer worden gebruikt. De pastorij is wel nog bewoond.'' Volg het paadje naast het kerkhof en die pastorij doemt op, temidden het groen. Zo heeft Mullem nog heel wat geheimpjes.

Philip Van den Daelen groeide op in de pastorij en studeerde onlangs af als geschiedkundige. ,,Een van de aantrekkelijkste dingen op het plein van Mullem is het Klein Kasteeltje'', vertelt hij. ,,Het is gebouwd op een 'motte', een aangelegde heuvel waarrond houten palissades werden geplaatst. Daar konden de dorpelingen zich veilig terugtrekken als er gevaar dreigde.''

Het Klein Kasteeltje wordt vermeld op een kaart van Sanderus uit 1640 en zou in oorsprong kunnen teruggaan tot de 10de eeuw. ,,Toen het in de loop van vorige eeuw gerestaureerd werd, stootte men op een muntschat uit de tijd van keizerin Maria-Theresia. Onder de verf vond men ook oude fresco's terug.'' Weer een van die geheimpjes van Mullem, een dorp waar de tijd bleef stille staan.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees