Ex-premier Timosjenko gooit al haar charmes in de strijd om de stem van de Oekraïners

Julia, o Julia

,,Julia is onze ster'', zegt het meisje in haar verkiezingskraampje in Kiev, en ze duwt het pronkstuk van haar propagandawinkel in mijn handen. Op de poster ligt Julia Timosjenko - mooi, blond en ex-premier van Oekraïne - als een pitspoes rond een blitse motor gedrapeerd. Maar zelfs zoveel charme zal vermoedelijk niet volstaan om de Moskou-gezinden van een klinkend resultaat te houden. De Oranje Revolutie lijkt wel een lichtjaar geleden.

Een bijtende wind bevriest het Plein van de Onafhankelijkheid in het hart van de hoofdstad Kiev. De duizenden supporters van Julia Timosjenko merken er weinig van, zo dicht opeengepakt staan ze te wachten tot hun prinses hen toespreekt.

In afwachting van het grote moment vergast Julia's partij hen bovendien op een gevarieerde opwarming. Twintig minuten lang wordt de concurrentie afgemaakt in een serie sarcastische tekenfilmpjes met bijhorende spotliedjes.

Uiteraard krijgt voomalig medestander en huidig president Viktor Joesjtsjenko stevige dreunen. Er schuiven aardig wat dollars over tafel, en in één filmpje zie je hoe Joesjtsjenko als een onhandige Aladdin de Russische president Poetin uit een lamp tovert. Julia's boodschap is duidelijk: van de beloofde propere politiek en van meer onafhankelijkheid van Moskou heeft de president nog te weinig werk gemaakt.

Mooi en moedig

Haar aanhangers op het plein lachen af en toe gouden tanden bloot. Voor hen is het zonneklaar: hun president heeft de Oranje Revolutie verraden. Het leek allemaal zo mooi toen ze eind 2004 massaal op straat kwamen na overduidelijke verkiezingsfraude door de Moskou-gezinde Janoekovitsj. Dank zij hen werd Joestsjenko alsnog president, maar in september kwam de man doodleuk verklaren dat Janoekovitsj niet vervolgd zou worden voor zijn kiesbedrog. En wat is er terechtgekomen van de beloofde harde aanpak van de superrijke zakenbonzen, die te veel politici in hun zak hebben?

Was Julia Timosjenko maar premier gebleven, verzuchten haar fans. Dan zou het wel anders gelopen zijn. Maar helaas zond Joesjtsjenko haar vorige herfst de laan uit. Alleen maar omdat ze niet zwichtte voor de druk van de rijke zakenlui, zeggen haar aanhangers.

Geen donkere hoekjes

Julia Timosjenko doet alles om dat rebelse imago kracht bij te zetten. Ze voerde een intense campagne met een eindeloze stroom spotjes, affiches en gadgets. Geld heeft steenrijke Julia volop, maar blijkbaar is enige subtiliteit onbetaalbaar.

Alleen al haar posters! ,,Voorwaarts'', klinkt het op een foto waar Julia op een motor voorbijscheurt. Of wat dacht u van deze: een onverschrokken Julia die met een kanjer van een Japans zwaard opdoemt in helwit licht, terwijl ze belooft ,,geen enkel donker hoekje onbelicht te laten''.

Haar mannelijke fans smelten helemaal als ze Julia in de ogen kijken op de poster waarin ze een plantje laat opkiemen uit een kluitje aarde in haar handen. ,,De lente zal winnen'' is niet voor niets haar verkiezingsslogan.

Logisch dus dat de Lente van Vivaldi uit de boxen schalt voor Julia eindelijk in maagdelijk wit het podium op schrijdt. Het gejuich is nauwelijks verstomd als ze in razende vaart een speech afsteekt. ,,Waarom hebben we onze revolutie gevoerd?'' vraagt ze haar toehoorders. ,,Toch niet om de conservatieven te laten terugkeren? We moeten winnen!''

Winst voor fraudeur

Het ziet er niet naar uit. In de peilingen ligt de conservatieve, Moskou-gezinde partij van ,,verkiezingsfraudeur'' Janoekovitsj ruim voorop. Het is een merkwaardige situatie: de grootste winnaar van de eerste vrije verkiezingen van het onafhankelijke Oekraïne zou de man zijn die zestien maanden geleden de kiezer bedroog.

Alles samengeteld zullen de partijen van de Oranje Revolutie allicht wel meer stemmen halen, maar het is zeer de vraag of ze nog met elkaar in zee willen. Naar verluidt koestert Joesjtsjenko een diep wantrouwen tegen zijn ex-premier Julia Timosjenko. En Julia zelf gokt zwaar met haar eis om niet alleen opnieuw premier te mogen worden, maar ook om harder op tafel te slaan tegen Poetin en zijn dure gasprijzen.

De tot voor kort ondenkbare samenwerking tussen de partij van Joesjtsjenko en de partij van Janoekovitsj is daardoor niet langer ondenkbaar. De achterban zal moeten wennen aan het idee, en er worden dan ook moeizame onderhandelingen verwacht.

Kiev kleurt

Eén resultaat van de Oranje Revolutie is alvast onaangetast. Deze verkiezingen zijn wel degelijk vrij. Overal in Kiev zie je een verwarrende hoeveelheid partijen intens campagne voeren met vlaggen, affiches en een eindeloze stroom tv-spotjes. De grote lanen van Kiev zijn veranderd in een kleurrijk tentenkamp waar partijmilitanten stemmen ronselen.

Liefst 45 partijen brengen zondag de meest uiteenlopende kandidaten in het veld. Ex-bokskampioen Vitali Klittsjko hoopt burgemeester van Kiev te worden. Popster Roeslana van haar kant komt op voor de lijst van president Joesjtsjenko.

Corrigeer

MEER NIEUWS