Barack Obama krijgt verwijten tijdens 'historische' speech over gezondheidszorg

'Meneer de president, u liegt'

'Meneer de president, u liegt'

Foto: © Photo News

Heel Amerika, zeg maar de halve wereld, keek er naar uit: Obama's grote hervormingsplan voor de gezondheidszorg. Maar de langverwachte speech werd compleet overschaduwd door een bitse woordenwisseling. 'Leugenaar! U liegt', riep een Republikeinse volksvertegenwoordiger de president van de VS toe.

Barack Obama won vorig jaar de Amerikaanse presidentsverkiezingen met de belofte iedereen een betaalbare en toegankelijke ziekteverzekering te bezorgen. Een droom voor velen, en zeker voor de 47 miljoen niet-verzekerde Amerikanen. Zodra Obama de eed had afgelegd, vroegen de Amerikanen dan ook om daden. Geduld, zei Obama. Maar lang kon hij niet wachten met de uiteenzetting over z'n grote plan.

De conservatieve commentatoren kregen de hele zomer lang vrij spel om Obama's hervormingsplan te demoniseren. De nieuwe president liet al die tijd begaan, tot hij gisteren naar het Congres afzakte om zijn plan volledig uit de doeken te doen. De speech moest één van belangrijkste van zijn presidentschap worden. Het is bovendien heel zeldzaam dat een president het Congres toespreekt. De voorbije twintig jaar kwam het amper twee, drie keer voor.

In zijn toespraak gisteren wees de president het Congres erop dat de Verenigde Staten het enige rijke land zijn waar miljoenen mensen geen ziekteverzekering hebben. 'De tijd waarin we leven schreeuwt om een vernieuwde gezondheidszorg. Ik ben niet de eerste president die dit zegt,' aldus Obama, 'maar ik ben vast van plan de laatste te zijn. De tijd voor gekibbel is voorbij. De tijd om spelletjes te spelen is voorbij. Het is tijd voor actie.'

Maar daar leek niet iedereen het over eens te zijn. De meeste tegenstand kwam - niet verwonderlijk - uit Republikeinse hoek, die Obama van 'staatssocialisme' beschuldigen. Eén van de hoogtepunten was wanneer Obama zijn tegenstanders verweet flagrante leugens te verspreiden. Zoals de bewering dat 'doodscommissies' zouden gaan beslissen over het lot van bejaarden. 'Dat is niet waar', aldus Obama.

Toen hij ook nog eens het gerucht ontkende dat het hervormingsplan illegale migranten makkelijker aan een verzekering zou helpen, was het hek helemaal van de dam. 'Leugenaar! U liegt', riep Joe Wilson, een Republikeinse volksvertegenwoordiger uit South Carolina.

Maar Obama leek niet uit zijn lood te slaan. 'De hervormingen die ik voorstel zijn niet van toepassing op degenen die hier illegaal verblijven', richtte hij zich vlijmscherp tot de Republikeinse helft van het publiek. Wilson maakte intussen al telefonisch zijn excuses over. 'Mijn commentaar was ongepast en betreurenswaardig', klonk het geëmotioneerd.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees