Voetbalgrapje veroorzaakt diplomatieke oorlog

Het was bedoeld als een grap, maar het gevolg is een diplomatiek oorlogje tussen Hongarije en Saoedi-Arabië. Na een voetbalwedstrijd tussen de nationale teams van Hongarije en Saoedi-Arabië becommentarieerde de Hongaarse premier Ferenc Gyurcsány de eindstand 0-0 met de woorden: ,,Onze jongens hebben zich toch heldhafig gedragen tegen dit Saoedische elftal vol terroristen.''

Een melige, om niet te zeggen beroerde grap. Gyurcsány - geen politicus van huis uit, maar een steenrijke zakenman - deed zijn uitspraak op een feestje van zijn socialistische partij MSzP. Hoogtepunt van het feest was een parodie op het populaire Hongaarse tv-programma Héti Hetes , waarin cabaretiers politici op de korrel nemen. Dat draaien we eens om, had het socialistische feestbestuur gedacht.

Leuk idee, dacht ook de premier, die zich in zijn kleine kring van geestverwanten veilig achtte en zijn ,,grap'' ten beste bracht. Maar zoiets als een kleine kring bestaat niet in Hongarije waar iedereen iedereen kent. Drie dagen na het besloten MSzP-feest stond Gyurcsány's uitspraak vet op de voorpagina's.

Een rel was geboren. Saoedi-Arabië riep kwaad zijn ambassadeur terug. En dat is nog lang niet genoeg, schreef donderdag een zekere Mohammed Al-Rasheed op de website van Arab News. ,,Economische en zelfs militaire middelen moeten worden ingezet'', vond hij, want Hongarije kan niet genoeg worden gestraft.

De rechts-conservatieve oppositie beleeft natuurlijk gouden tijden. Het oppositieblad Magyar Nemzet opent nu elke dag met het schandaal en de boze Arabische reacties. Gyurcsány heeft zich al vijf keer verontschuldigd. Maar de Arabieren blijven boos. Een bezoek van de Hongaarse parlementsvoorzitter aan Saoedi-Arabië is afgelast.

Gyurcsány heeft al eerder laten blijken niet te beschikken over een hoog ontwikkeld gevoel voor humor. ,,Mannen hebben het recht hun echtgenote in te ruilen voor een jongere vrouw'', zei hij eens. Veel Hongaren hebben nu hun advies klaar voor mevróuw Gyurcsány: ,,Vrouwen hebben het recht hun echtgenoot in te ruilen voor een man met humor.'' (TS)

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees